Editör
Editör
08 Haziran 2020 Pazartesi 17:41
Manisa'da kentsel dönüşüm başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manisa’da bakanlığın yatırımlarını ve kentsel dönüşüm sürecindeki alanları inceledi. Manisa Valiliği’ne gelen Bakan Kurumu Manisa Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur, Tamer Akkal, İsmail Bilen, Mehmet Ali Özkan, Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, ilçe belediye başkanları tarafından karşılandı. Bakan Kurum koronavirüs tedbirleri kapsamında kendisini karşılayanlarla tokalaşmadı, sosyal mesafeyi sağlamak isteyenler uzun bir kuyruk oluşturdu. 

DEPREM KONUTLARININ İNŞAATI SÜRÜYOR

Manisa’da geçen aylarda yaşanan 5,4 şiddetindeki depremin ardından yapılan çalışmalara değinen Bakan Kurum, “Kırkağaç ve Akhisar ilçelerinde hissedilen ağır hasarlı, orta hasarlı binaların olduğunu biliyoruz. Yaralarını sarmak suretiyle hızlı şekilde hem maddi hem manevi destekleri vermeye gayret gösterdik. Hem Kırkağaç hem de Akhisar’daki afetzedelere yönelik kalıcı konutların inşaatı sürmektedir. Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm olsun istiyoruz ve bu çerçevede ülkemizin her ilinde bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık” dedi. 

Bakan Kurum açıklamasında son 18 yılda Manisa’ya 32 milyarlık yatırım yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “32 milyarlık yatırımın yanında 518 milyon liralık yatırımımız devam ediyor. Sosyal konut kapsamında bugüne kadar 7 bin 800 bağımsız bölüm bitirdik ve vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. 50 bin sosyal konut kapsamında bin, 100 bin sosyal konut kapsamında da 1500 konut olmak üzere Manisa’ya sosyal konut anlamında ihtiyacı giderecek çalışmaları yapıyoruz.”

MANİSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Bakan Kurum ülke genelinde 45 milyon metrekarelik 207 millet bahçesinin inşaatının 71 ilde devam ettiğini açıkladı. Manisa’ya da millet bahçelerinin yapılacağını duyuran Bakan Kurum, “Manisa’da hem merkezde hem de ilçelerde millet bahçeleri konusunda önemli kararlar aldık. Manisa’nın eğitim ihtiyacını giderecek 176 derslikli 7 okul ihalesi süreci de yürütülüyor. Şehzadeler ilçemizde 36.5 hektarlık alanda Gediz, Kocatepe, Bayındırlık, İshakçelebi ve Dilşikar mahallelerinin olduğu alanda yaklaşık bin 169  bağımsız bölüm var. Orada hemen bu hafta hak sahibi vatandaşlarla bir kentsel dönüşüm ofisi kuracağız. Belediyemiz ile birlikte vatandaşla görüşmelere başlayacağız. 3 etapta bu projeyi yürütmek istiyoruz. Yılsonuna kadar 600 konutluk etabı da bu alanda başlatacağız, en kısa zamanda bitirip konutları teslim etmek istiyoruz. Kentsel dönüşümde amacımız hızlı, yerinde ve gönüllü bir dönüşüm süreci yürütmek. Az katlı, yatay mimari esaslı bu projeleri gerçekleştireceğiz. Manisa merkezde hem Şehzadeler hem Yunusemre sınırları içerisinde kalan önemli alanda da bir millet bahçesi çalışmamız var. Çeşnigir Cami etrafında tarihimize, değerlerimize yakışmayan binalar var. Binalar riskli durumda gözüküyor. Bu binalar için belediyeye 12 milyon lira destek vereceğiz ve bu binaların kamulaştırmasını yaparak burayı bir meydan haline getireceğiz” diye konuştu. Yunusemre ilçesinde Lalapaşa, Mutlu mahalleleri içeren 11 hektarlık alanda kentsel dönüşüm sürecini yürüteceklerini kaydeden Bakan Kurum,  Laleli ve Mesir mahallelerinde de 70 hektarlık alanda vatandaşlarla görüşerek dönüşüm sürecinin başlayacağını ifade etti. 

MİLLET BAHÇESİ YAPILACAK

Bakan Kurum, ilçe merkezinde bulunan Ulucami ve çevresinde 52 bin metrekarelik alanda Manisalı vatandaşların kullanacağı bir millet bahçesini projelendirerek Toplu Konut İdaresi tarafından yapılacağını açıkladı. 

İlçelerde yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, Soma, Gördes, Ahmetli ilçelerinde de millet bahçesi yapılacağını söyledi. 

6 TERMİK SANTRALİN BAZI ÜNİTELERİ AÇILDI

1 Ocak’ta kapatılan termik santrallerle ilgili açıklama yapan Bakan Kurum, “1 Ocak’ta 5 santralimizi tamamen, 1 santralimizi de kısmen kapatmıştık. Bu süreçte santrallerin çevre mevzuatına uygun hale gelmeleri için onlara süre tanımıştık. Gelinen süreçte mevzuata uygun şekliyle santrallerimiz yaklaşık 142 milyon değerinde yatırım yaptılar. Hem baca gazı arıtma sistemlerini, hem sürekli izleme sistemlerini etkin hale getirdiler. Şu an itibariyle mevzuata uygun şekilde geçici çalışma ruhsatlarını 1 yıllık süre içinde kendilerine veriyoruz. Soma termik santralinin 6 ünitesinden 4’üne, Kangal Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Çatalağzı Termik Santrali’nin kapalı olan 2 ünitesine, Seyitömer Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine, Tunçbilek Termik Santralimizin de 3 ünitesinden 2’sine, Afşin Termik Santrali’nin 4 ünitesinden 2’sine 1 yıl geçici çalışma ruhsatı verilmiştir.Diğer baca ve ünitelerde çalışmalar devam etmektedir. Orada da çevre mevzuatına uygun, bizim sınır değerlerimizi sağlayacak şekilde iyileştirmeleri yapmaları istenmiştir. Biz geçici çalışma ruhsatı verdiğimiz termik santralleri 7 gün 24 saat izliyoruz. Vatandaşımızın sağlığını ilgilendiren hususları değerlendiriyoruz. Eğer aykırı bir durum tespit edersek geçmişte olduğu gibi cezai işlem ve kapatma sürecini yürütürüz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.