02 Mayıs 2017 Salı 12:59
Mahallenin hurdacı isyanı

Manisa’da yıllardır yaşadıkları çöplük sorunundan kurtulmak üzere olan Turgut Özal Mahallesi sakinleri, şimdi de mahallenin girişinde bulunan bazı hurdacıların oluşturduğu çevre kirliliği ile mücadele ediyor. Plastik atıklarını boş alanlarda yakan hurdacılarla mahalle sakinleri zaman zaman karşı karşıya gelirken, mahalle muhtarı İsmet Bakşi yetkililerin denetimlerini artırmasını istedi.

Manisa’nın vahşi çöp depolama alanının hemen yanı başında bulunan Turgut Özal Mahallesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanmak üzere olan Uzunburun katı atık bertaraf tesisiyle rahat bir nefes almaya hazırlanırken şimdi de Kömürcüler Sitesine yerleşmeye başlayan hurdacıların atıklarıyla mücadele ediyor. Bazı hurdacı esnafı tarafından yakılan atık hurdalardan çıkan dumanlar mahalleyi kaplıyor. Zaman zaman mahalle sakinleri ve esnafın karşı karşıya geldiği alanın hemen yanı başında ise Milli Birlik İlkokulu ve yapımı devam eden Manisa Şehir Hastanesinin olması ise tepkilerin daha da artmasına neden oluyor.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki Turgut Özal Mahalle Muhtarı İsmet Bakşi, “Yıllardır ilgili kurumlara dilekçelerle başvurduk, toplantılarla dile getirdik ama bugüne kadar maalesef bu konuyla ilgili bir gelişme yok. Bu alanda hurdacılar, işlerine yaramayan hurdaları belediyenin gösterdiği yere götürüp dökmek yerine burada ateşe veriyorlar. Ateşe verilirken mahallemizi de zehirli dumanlar kaplıyor. Dün akşam burada esnaflarla vatandaşlar karşı karşıya gelecekti zor önledik. Hatta birbirlerine küfre varan hakaretler edildi. Burada kendini bilmez bazı hurdacı esnafı vatandaşın tepkilerine de aldırış etmeden özellikle provokatif girişimlerde bulunuyorlar. Biz yetkililerden yıllardır dile getirdiğimiz isyanımıza kulak vermelerini istiyoruz. Manisa çöplüğü buradan kalkarken, yeni modern bir tesis yapılırken burada tekrar vahşi depolama alanı oluşturmanın anlamı yoktur. Gerek Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü, gerekse Manisa Büyükşehir Belediyesinde Koruma Daire Başkanlığı, ilçe belediyemizin ilgili kurumları, zabıtasına bu konuyla ilgili şikayetlerimizi dikkate almıyorlar. Bugüne kadar buradaki esnaflara sadece uyarı yapıldı. Herhangi bir yaptırımları olmadığı için maalesef bunlar aynı şeyleri yapmaya devam ediyor. Korkarım ki önümüzdeki günlerde bu devam ederse vatandaşla esnaf karşı karşıya gelir ve beklemediğimiz olaylar çıkabilir” dedi.

“Manisa’ya yakışmıyor”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alanda bir ekip kurulmasını talep eden muhtar Bakşi şunları söyledi:

“Lütfen buraya bir tane ekip kurun. Burada denetim yapılsın, gerekirse kamera sistemi kurulsun. Manisa’ya yakışmayan bu manzarayı ortadan kaldırsınlar. Toplantılarda, reklamlarda, broşürlerde Manisa’yı anlata anlata bitiremiyorlar. Güzelbahçe’yi gösterip, Spil manzarasını reklam amaçlı kullanırken Manisa merkezde maalesef bu vahşi depolama alanı oluşuyor. Bunlara ilgililerin ilgi göstermesini bekliyoruz. Sayın Valimizden de ricamız ilgili kurumları harekete geçirmesi. Çünkü gerçekten burada beklenmedik olaylar gerçekleşebilir esnafla mahalle halkı arasında. Hurdacılar burada vahşi depolama alanı oluşturmanın yanı sıra uyuşturucu, hapçılık, fuhuş, her türlü pislik burada barındırılıyor. Özellikle hafta sonları ve mesai saatleri dışında oluyor. Bunların önüne geçilmesi için mutlaka denetim ekipleri kurulması lazım. Bu uyarıları dikkate almayan esnafın gerekirse kapılarına mühür vurulması lazım, gerekirse cezalarının kesilmesi lazım. Eğer iki tane kendini bilmez esnafa bu tür cezalar kesilirse diğer esnaf da kendine çeki düzen verir. Bütün esnafı itham etmiyorum burada namuslu esnaflar da var. Bu olanlardan rahatsız olduklarını bildiğimiz esnaflar da var ama onlar da etkili olamıyorlar. Örneğin hurdacılar sitesinde bir esnafın yeri var. Onlarca defa uyarıldığını biliyorum, yakarken suçüstü yakalandı buna rağmen bir yaptırım uygulanmadı. Bununla ilgili yazılı dilekçe bile verdik.”

"Yanı başında şehir hastanesi ve ilkokul var"

“Güzel bir Manisa için biz bunu istiyoruz, güzel bir Turgut Özal Mahallesi için bunu istiyoruz” diyen Bakşi, “Hemen 500 metre ilerimizde Manisa Şehir Hastanesi yapılıyor. 100 metre ilerde Milli Birlik İlkokulu var. Ufak tefek park bahçe benzeri işler yapılıyor. Bütün bunlar yapılırken çocuklarımızın burada pisliğin içerisinde okula gitmesini istemiyoruz. Yarın öbür gün buradaki hastane açıldığında bu pislikler burada barınmaya devam ederse hastane, hasta yetiştirmekten başka bir işe yaramayacak” şeklinde konuştu.

“Ceza için elimizde delil olması lazım”

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurettin Aytekin ise konu hakkında yaptığı açıklamada atık yakanların ihbarı ve delillerin sabit olması halinde cezai yaptırım uygulandığını ancak çoğu olayda kimin yaktığının tespit edilemediğini dile getirdi. Bu tip durumlarda atık yakan kişilerin fotoğrafının çekilmesi halinde cezai yaptırım için ellerini daha da güçlendireceğine vurgu yapan Aytekin, “Böylesine önemli çevre sorunuyla ilgilenmememiz mümkün değil. Bize ihbar yapıldığında atıkları yakan kişi veya kişilerin fotoğrafının çekilmesi halinde cezai yaptırımları uygulayabiliriz. Aksi takdirde kimin nasıl yaktığını bilmediğimiz atıklar için bir ceza kesemeyiz. En düşük ceza miktarımız 203 TL olmakla birlikte kirliliğin boyutuna göre ceza miktarları da artabiliyor. Milyonları bulan cezai yaptırımlar da olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.