08 Mart 2017 Çarşamba 14:18
Kadınlar Günü’nde o caniye ağırlaştırılmış müebbet

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 4 yaşındaki Irmak Kupal’ı tecavüz ettikten sonra vahşice öldüren Himmet A., yargılandığı davanın 3. duruşmasında, cinsel istismar ve kasten adam öldürme suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 51 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye kamuoyunu derinden sarsan minik Irmak cinayetine ilişkin açılan davanın 3. duruşması, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Alaşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuklu sanık Himmet A. duruşmaya Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Irmak Kupal’ın dedesi Bekir Ilgaz, Kupal ailesi avukatları, farklı illerden gelen baro temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri duruşma salonunda yerini aldı.

Akıl sağlığı yerinde çıktı

Önceki duruşmalarda mahkeme heyeti tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumundan talep edilen sanık Himmet A.’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığına dair rapor mahkemeye ulaştı. Rapora göre sanık Himmet A.’nın akli dengesinin yerinde olduğu belirtildi. Mahkeme başkanının rapor hakkındaki savunmasını sorduğu sanık Himmet A., “Ben bu raporu kabul etmiyorum. 1987 ve 1988 yıllarında Manisa’da ruh sağlığı hastanesinde tedavi gördüm. En son kontrol için gittiğimde sarı binadan hatırladım. Ben kendimi savunmak istiyorum. Bunalıma girdim. Babam beni dövüyordu. Kötü muamele yaşadım. Sokaklarda insanlar bana kötülük yaptı. Ne yaptığımı bilmiyorum. Sokakta bana deli diyorlardı. Ben kendimi kaybettiğim anda bu olayı gerçekleştirmişim, farkında değildim” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı daha sonra Himmet A.’nın savcılıkta ve emniyetteki ifadelerini okudu. Sanık Himmet A., verdiği ifadeleri hatırlamadığını, yaptığı şeyleri çabuk unuttuğunu, kendisinin hasta olduğunu, polislerin kendisini dövdüğünü ve ifadesini zorla yazdırdığını iddia etti.

Telefon ve cüzdanında çocuk fotoğrafları bulundu

Savcının mütalaasının okunmasının ardından Irmak Kupal’ın ailesinin avukatlarına son sözleri soruldu. Ailenin avukatlarından Bilgehan Noyan, sanık Himmet A.’nın bir ailenin yok olmasına sebep olduğunu belirterek, en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Aile avukatlarından Erdem Keleş ise Himmet A’nın cep telefonu ve cüzdanında aynı mahallede yaşadığı küçük yaştaki kızların fotoğraflarının olduğunun tespit edildiğini ifade ederek, “Belki Irmak Kupal bulunmasıydı, şu an o çocuklar için de cinsel düşünceler besliyor olabilirdi. Bu konunun da göz önüne alınmasını istiyoruz. Sanık için unutulmayacak bir ceza talep ediyoruz” dedi.

Ağırlaştırılmış müebbet ve 51 yıl hapis

Alınan ifadelerin ardından mahkeme heyeti Himmet A. için verdikleri cezayı açıkladı. Himmet A., “Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından toplamda 51 yıl, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delilerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla çocuğu veya beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Minik Irmak’ın dedesi kararı yorumladı

Mahkeme salonu çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Manisa Barosu Temsilcisi Avukat Pınar Kına Candemir, “Himmet A. için verilen cezada indirim uygulanmadı. Müebbet ve 51 yıl hapis cezası verildi. Umarız bu tür davalarla bir daha karşılaşmayız. Böyle bir dosyayla bir araya gelmeyiz. Sadece şunu söyleyebiliriz, toplumun vicdanı bir nebze olsun rahat olsun. En yüksek ceza verildi. Hiç bir indirim uygulanmadı" diye konuştu.

Minik Irmak’ın dedesi Bekir Ilgaz ise kendilerini yalnız bırakmayan tüm avukatlara teşekkür ederek, beklediği ve gereken cezanın verildiğini söyledi. Öte yandan davayı takip eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, mahkeme salonu çıkışında slogan atarak, kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddete karşı tepki gösterdi.

Bir aile yok oldu

Türkiye’yi derinden sarsan minik Irmak cinayetinin şoku atlatılamadan, 21 Şubat 2017 tarihinde Irmak’ın babası Bilal Kupal, 6 haftalık hamile karısı Suriye Kupal (27) ve 10 yaşındaki diğer kızı Ayşe Kupal’ı Fatih Mahallesi Cihangir Sokak’taki evlerinde bıçaklayarak öldürmüştü. Kendisini de yaralayan Bilal Kupal, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Olayın geçmişi

Alaşehir’de 14 Ekim tarihinde evlerinin önünden kaybolan Irmak Kupal’ı öldürdüğünü canlı yayında itiraf eden ve İstanbul Bahçelievler Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından program arasında gözaltına alınan Himmet A., Manisa’ya getirilmişti. Adliyeye sevk edilen zanlı, çıkartıldığı mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Himmet A.’nın emniyetteki ifadesinde, Irmak’ı tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğünü, daha sonra cesedi Ilıca Mahallesi Sarıkız Çayı kenarındaki bir üzüm bağına gömdüğünü söylediği belirtilmişti. Bu ifadelerin üzerine üzüm bağında, 8 kepçeyle aralıksız kazı çalışmaları sürdürülmüş, bir taraftan Ankara’dan getirilen ceset bulmak için eğitilmiş ’Ateş’ ve ’Barbie’ isimli köpekler de arama çalışmalarına katılmıştı. 3 gün süren kazı çalışmalarının ardından minik Irmak’ın cansız bedeni 22 Ekim tarihinde saat 16.30 sıralarında bulunmuş, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Morguna kaldırılmıştı. Irmak Kupal’ın cenazesi 23 Ekim tarihinde gözyaşları arasında memleketi Alaşehir ilçesinde toprağa verilmişti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.