05 Mayıs 2017 Cuma 14:10
Hıdrellez dileklerini Hacet Dede’ye ilettiler

Manisa’da her yıl Hıdrellez günü vatandaşların umut kapısı haline gelen ve ‘Hacet Dede Türbesi’ olduğuna inanılan Manisa surları bu yıl da yine yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Kale surlarına taş yapıştırıp zeytin ağacına çaput bağlayan vatandaşlar, surlarda yetişen yeşillikleri de başlarına veya ağrıyan bölgelerine yapıştırarak ilginç görüntüler oluşturdu.

Hıdrellez kutlamaları nedeniyle Manisa’da yüzlerce kişi, Spil Dağı eteklerinde bulunan Saruhan Bey zamanında yaşamış bir evliyaya ait olduğu iddia edilen Hacet Dede Türbesi’ne akın etti. Özellikle kadınlar dileklerinin gerçekleşmesi için büyük bir sabırla sur duvarlarına taş yapıştırmaya çalıştı. Taşın yapışması ve düşmemesi halinde dileğin gerçekleştiğine inanan kadınlar, bir yandan isteklerini kağıtlara çizerek duvar aralarındaki boşluklara yerleştirirken bir yandan da zeytin ağacına çaputlar bağlandı. Geçtiğimiz günlerde TEOG’a giren öğrenciler iyi bir lisede okumayı dilediklerini belirtirken vatandaşlar genelde huzur, mutluluk ve güzel bir hayat dileğinde bulundu. Kızları için hayırlı bir eş oğulları için güzel bir iş dileğinde bulunan kadınlar başlarına, yeşilliklerden taç yaparken bir yıl boyunca başlarının ağrımayacağına, bazıları da bileklerine yeşillikten bilezik yaparak kısa sürede bileklerinin altın bilezikle dolacağına inandıklarından yeşillik taktı.

Geçtiğimiz Hıdrellezlerde Hacet Dede’ye gelerek dilekte bulunan ve dilekleri kabul olanlar da Hacet Dede’ye gelenlere lokum, bisküvi gibi yiyecek dağıttı.

Hacet Dede

Spil Dağı’nın eteklerinde bulunan Manisa Kalesinin ayakta kalan surları içinde Saruhan Bey zamanında yaşamış bir evliyaya ait olduğuna inanılan Hacet Dede Türbesi, özellikle Hıdrellez’de binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Günümüzde yıkıntı halinde bir iki surdan ibaret olan türbenin duvarları ve ağaçları, her Hıdrellez günü yazılan yazılarla, isteklerle donatılıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.