Editör
Editör
14 Kasım 2019 Perşembe 19:21
Çiftçi alacaklarını istiyor

Manisa’da üzüm, pamuk, mısır gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, Karaağaçlı Mahallesi’nde faaliyet gösteren tarım işletmesine teslim ettiklerini ürünlerin parasını alamadıklarını öne sürdü. Yaklaşık 140 üreticinin mağdur olduğunu savunan çiftçiler, Manisa Adliyesi önüne gelerek önce basın açıklaması yaptı, ardından Erdoğan Türek, Erdal Türek ve İsa Artunç hakkında dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, şirket mevcudunu boşaltma ve azaltma, hileli iflas ve evrakta sahtecilik iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Çiftçilere, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan ve CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban da destek verdi. 

Manisa Adalet Sarayı önünde açıklama yapan çiftçilerin avukatı Hanife Gökmen Kanar, "Burada bulunan çiftçilerimiz adına dilekçelerimiz hazır. Cumhuriyet Savcılığına, 'Dolandırıcılık', 'Görevi Kötüye Kullanma', 'Şirket Mevcudunu Boşaltma, Azaltma', 'Hileli İflas', 'Evrakta Sahtecilik' suçlarından bizim iddialarımıza göre toplanacak delillere göre çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi adına ceza davası açılması için gerekli başvuruyu yapıyoruz. 2018 yılında pamuk, mısır, üzüm şeklinde mahsulünü yetiştiren çiftçilerimiz 40 yıldır Manisa'da hizmet veren bu firmaya güvenerek ürünlerini teslim etmiştir. Teslim ve kantar fişleri ellerindedir. Daha sonra şirket her yıl geçmiş yıllarda çekle ödeme yaptığı halde banka hesaplarına bu ödemelerini yaptığı halde 2018 yılının kasım ayında aldığı bu ürünlerin bedelini 2019 yılının mart ayına kadar hiç bir şekilde ödemedi. Çiftçileri bu şekilde mağdur etmeye devam etti. Bugüne kadar da hiç bir ödeme yapmadı. Biz bu arada hukukçular olarak hem İzmir hem Manisa adliyelerinde, hem İzmir hem Manisa tapularında yaptığımız araştırmalarda şirketin taşınır, taşınmaz mallarının çok düşük bir değerle devredildiğini, bunun hem ortaklarına hem de 3. şahıslara düşük bedelle devredildiğini, yani şirketin içinin boşaltıldığını öğrendik" dedi.

Çiftçilerin mağdur edildiğini iddia eden Avukat Kanar, "Çiftçilerimiz mağdur edilmiştir. Bizce burada Türk Ceza Kanunu anlamında nitelikli dolandırıcılık suçu işlenmiştir. Çünkü 140 çiftçimiz var. Bugün burada 50'yi geçkin çiftçi toplandı" diye konuştu.

‘ÜRÜNLERİ TESLİM EDERKEN İSA ARTUNÇ FABRİKADAYDI’

Üretici Ruhi Bozalan’ın yaptığı suç duyurusu dilekçesinde de, İşadamı İsa Artunç ile ilgili gündeme getirdiği iddialar dikkat çekti. Ruhi Bozalan’ın vekil avukatı Tayfun Erdaş aracılığıyla suç duyurusu dilekçesinde, “2018 yılı Kasım ayında ödeme yapılmamış olmasına rağmen dönem sonu olduğu için müvekkilime ödeme yapıldığını gösteren müstahsil makbuzlarını vermiştir. Müvekkilim de her sene ödemesini aldığı için ve firmanın güvenilir olduğuna inandığı için en ufak bir art niyet gütmeden faturalı teslim almış ve birer örneğini prim desteğini alabilmek için ilçe tarım müdürlüğüne teslim etmiştir. 2019 Mart’ta alacağını isteyen müvekkilime ödemesi yapılmadığı gibi şüpheliler müvekkilimi her defasında oyalamıştır. Müvekkilime aylarca ‘şu tarihte yatıracağız’ denerek kandırılmıştır. Müvekkilim bir süre sonra şirkette kendisine muhattap bulamamış ve hatta telefonları dahi cevaplanmamıştır. Bu sürede müvekkilim kendisi gibi 140 çiftçi daha olduğunu öğrenmiştir. İzmir ve Manisa tapu daireleri ile adliyede yapılan araştırmalar neticesinde şirketin tüm mallarının devredildiği, sadece fabrika arsasının kaldığı öğrenilmiştir. Şirket üzerindeki bu mallar bazı alacaklılara, 3. Şahıslara ve 2018 Nisan’da şirket ortaklığından ayrılan ama hala daha şirket içinde çalışmaya devam eden şüpheli İsa Artunç’a devredildiğini; kısaca kaçırıldığını öğrenmiştir. Bu işlemler bilinçli ve kasıtlı yapılmış olup kayıtların araştırmasıyla bu hususlar açıklığa kavuşacaktır. 2018 Nisan’da şirketten ayrıldığını beyan eden İsa Artunç, 2018 Kasım’da müvekkilim mahsülünü teslim ederken şirkette çalışmaktaydı. Kendisi (İsa Artunç) yasal danışmanlık altına alınmıştır. Hastaneden alınan raporda, ‘psikiyatrik açıdan sağlam’ olduğu tanısı konulmuştur. Yasal danışmanlık için açtığı davadan kendisine vasi atanmasına gerek olmadığı, yaşlı olduğu için yasal danışman atanabileceği şeklinde hüküm kurulmuştur. Taşınmaz devirlerine ve şirketin iflasına müteakip açılan bu davanın niyeti sorgulanmalıdır. Şirketin aktif ve pasif mal varlığını araştırdığımızda şirkete ait Manisa Merkez Yeniköy 110 ada 2 parselde kayıtlı 3 adet milyonluk deponun şirket ortaklarından şüpheli İsa Artunç’a devredildiğini tespit ettik. Karaağaçlı 119 ada 1 parselde kayıtlı depo ve arsanın da şirket ortağı şüpheli İsa Artunç’a devredildiğini tespit ettik. Bu devirler oldukça düşük bedellerle yapılmış ve bu şekilde alacaklılar, çiftçiler ve müvekkilim bilinçli olarak zarara uğratılmıştır. Şirket varlıklarının borçlanma adı altında şirket ortaklarına veya yöneticilerine kullandırılması halinde ‘güveni kötüye kullanma’ ve borçlanma sonucunda şirketin iflası halinde ‘hileli iflas’ suçunun oluşacağı açıktır” ifadelerine yer verildi.

TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ’YE ÇAĞRI YAPTILAR

Çiftçiler adına konuşan mağdurlardan Furkan Göral da, ürettikleri ürünü teslim edip, paralarını alamadıklarını belirterek suç duyurusunda bulunmak için adliyeye geldiklerini söyledi. Göral, “2018 yılında şirketten ayrılmasına rağmen hala sorumlu olduğu için İsa Artunç, Erdal Türek ve Erdoğan Türek hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Karaağaçlı Pamuk Limited şirketi hakkında suç duyurusunda bulunduk. 2018 yılı mahsulümüzü verdik, ama paramızı alamadık. Müstahsil makbuzunda imzamız olduğundan dolayı paramızı aldık olarak gözüküyoruz. Fakat banka hesaplarımızda en ufak bir ödeme yok. Bu imza sadece prim alma adına atılmış bir imzadır. Hukuki olarak bu imza bizi zor duruma sokuyor. Onlar da bizim bu durumumuzu mağduriyete çevirdiler. Hiçbir şekilde ödeme yapılmadı, muhatap da olmadılar. Yaptıkları işlemler iyi niyetli işlemler değil. Bunları fark ederek suç duyurusunda bulunuyoruz. Çiftçi hak ettiği parayı, yetiştirdiği ürününün karşılığını almak için uğraşıyor. Hakkımız olan parayı istiyoruz. Bir ürün yetiştirmek ne kadar zor bunu herkes biliyor. Buradan hemşerimiz Tarım Bakanı’na sesleniyorum. Yetkililer kesinlikle devreye girmeli. Fabrikanın bulunduğu yer başka bir firmaya kiraya veriliyor. Başka bir şirket adına ürün alınmaya başlandı. Bunu iyi niyet göstergesi olarak kabul etmiyoruz” dedi. 

CHP’Lİ ÖZEL’DEN ÇİFTÇİYE DESTEK

Çiftçilerin basın açıklamasına katılıp destek veren CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. Özgür Özel, “Yaklaşık 3 aydır konu yakın takibimizde. Avukat arkadaşlarımız ciddi çalışmalar yaptı. Suç duyurusu noktasına geldik. Burada önemli olan iki husus var. Manisa’nın, Türkiye’nin çiftçisi bu durumlara neden düşüyor, ona bir bakmak gerekiyor. Lisanslı depoculuk olmadığı için, çiftçinin mallarını alıp aracılar üzerindeki denetim, sahteciliklere karşı hızlı müdahale edecek mekanizmalar olmadığı için bugün çiftçilerimiz adliye kapısında. Türkiye’nin en verimli ovasında mücadele veren yaklaşık 200’e yakın çiftçimizin mağduriyeti ile karşı karşıyayız. Çiftçi hakkını almak istediğinde onlara bir belge gösteriyorlar, ‘sen alacağını almışsın’ diyorlar. Aslında hiçbirisi almamış. Ama devlet çiftçiye prim vermek için ‘bana alacağını aldığını gösteren yazılı bir belge ver’ diyor. Parasını almamış, borç kıskacı altındayken şirkete gidiyor, şirket ona bir tahsilat makbuzu düzenliyor. Sırf primini alabilmek için şirketin eline hukuken haksız, alacağını ödenmiş gösteren bir dolandırıcılık belgesine devlet zoruyla imza atmışlar. Sadece primlerini alabilmek için anaparayı almadıkları halde. Bu çiftçiyi sistemin zorladığı bir durumdur. Burada devletin ciddi sorumluluğu vardır. Çiftçinin parasını ödemeyenler bir şekilde şirketin mallarını ortadan kaldırdılar. Ama savcılar, hakimler bu yapılan kaçırma işlemine dur diyebilirler. Biz çiftçinin arkasındayız” diye konuştu.

Son Güncelleme: 14.11.2019 19:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.