1919 yılı Haziran ayında Afyon’un Emirdağ ilçesinde “ Yonan Gavuru Emirdağ’a geliyor ” korkusu halk arasında yayılmaktadır. Eli silah tutan tüm erkekler Emirdağ Askerlik Şubesine başvurur, silah altına alınırlar ve direnişe başlarlar. Geride çok yaşlı erkekler, kadınlar ve çocuklar ile otuz yaşlarında olan Emirdağ’ın meşhur delisi Deli Battal kalmıştır. Deli Battal, herkesin kızdırdığı bir meczuptur, herkes arkasından “ Deli Battal” diye bağırır, Deli Battal hiç konuşmadan kendisini kızdıran kişileri paçasından yakalar, omuzu hizasına kaldırır ve yere atar, hiçbir şey olmamış gibi yürür gider ve bu olayı seyredenler ise gülerler.

       Kuvva-i Milliye’ye katılan gençler imkansızlık içindedirler, ayaklarında ayakkabıları bile yoktur, çok yaşlı kadınlar kirmenle yün eğirirler, genç kadınlar yün çorap örerler, evlerden bulgur, un, yiyecek ve giyecek toplarlar. Kuvva-i Milliye Teşkilatı Askerlik Şubesi Başkanı,  Kaymakam ve Belediye Reisi tarafından yönetilmektedir.  Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı zaten yoksul olan Anadolu insanını daha da yoksullaştırmıştır.  Deli Battal, sabahtan akşama kadar sokaklarda gezer, acıkınca en yakın bir eve giderek yağlı katmer ve üzüm hoşafı ister ve karnını doyurur.  Deli Battal’ın hiç kimseye bir zararı yoktur, kendi halinde akşama kadar sokaklarda dolaşır.

       Deli Battal, bir gün İncili Mahallesine giderek bir evden bir kalıp sabun ister, aldığı sabunla evin karşısındaki çeşmeye giderek çeşmede topuğu yırtık yün çorabını ve çarığını sabunla köpürterek defalarca yıkar ve tertemiz ettikten sonra eline alarak, yalın ayak Emirdağ Askerlik Şubesi binasına gitmek üzere yola koyulur. Yolda giderken, bir ayağı dizden aşağı kesilmiş bir Balkan Savaşı gazisi; “ deli Battal, senin yalın ayakla gezmen bizim şerefimize dokunur. Yanıma gel sana bir çift çarık alayım” der ama Deli Battal cevap bile vermeden yoluna devam eder. Askerlik Şubesi binasına girer, kapalı olan kapıyı çalar ve içeri girerek odada toplantı halinde bulunan Kuvva-i Milliye Mensuplarına tekmil vererek: “  Kuvva karargahına Deli Battal’dan selam olsun, Deli Battal hepinize kurban olsun. Duydum ki Mustafa Kemal’in askeri yalın ayakmış, çarığı da delikmiş, Kuvva’cılara yardım için herkes bir şeyler yapıyor. Allah şahidim ki benim malım mülküm yok. Size çarıklarımı getirdim. Şimdi yıkadım, vallahi temizdir, çorabımın topuğu azıcık deliktir ama çarığım sapa sağlamdır.”    

       Deli Battal, çorap ve çarığını teslim ederken ağlamaktadır, konuşmasına devam ederek: “ Eskere alın desem, beni yazmazsınız biliyorum. Deli Battal’dan Mustafa Kemal Paşa’ya selam olsun, haydi bana eyvallah.” Deli Battal, hışımla odadan çıkarak yalın ayak yürümeye başlar. Yunan Ordusu Emirdağ’ı işgal edince Deli Battal, Yunan ordusunun hareketlerini takip eder, öğrendiği bilgileri gizlice Kuvva-i Milliye yöneticilerine ulaştırır, istihbarat konusunda hizmet eder.  Büyük Taarruz sonunda Emirdağ’a giren Türk ordusuna Yunan Ordusunun cephaneliğinin yeri gösterir, İzmir’e doğru kaçarken Yunanlılar tarafından yakalanan Deli Battal kurşuna dizilerek şehit edilir. 

       Emirdağ’da Deli Battal’ın bir elinde çorabı diğer elinde de çarığı bulunan heykeli bir gurur anıtıdır, Türk Milletinin delisi bile vatan savunmasında görev almıştır. TANRIM, BU MİLLETİN DELİSİNİ BİLE EKSİK ETMESİN.  Deli Battal’ın ismi tarih kitaplarında geçmez ama O İstiklal Harbi tarihimizi yazan Adsız kahramanlarımızdan biridir. Bu Adsız kahramanları genç nesillere tanıtmak bizim milli görevimizdir.

ALINTI: ALPER AKSOY

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Erol 2022-10-10 12:42:25

Teşekkürler.