Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
05 Ağustos 2021 Perşembe 17:59
Üzümde fiyat beklentisi 9 numara için 16,5 lira

Manisa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu, yakında başlayacak olan kuru üzüm sezonu öncesi kuru üzüm taban fiyatını açıkladı. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Toplantı Salonunda yapılan basın açıklamasında Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, 2021-2022 9 numara kuru üzüm taban fiyatının 16,50 TL olarak belirlediklerini ifade ederek, bu fiyatını üreticilerin beklenti ve umudu olduğunu kaydetti.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK
Şenol, “Bu senen bizim girdi maliyetlerimizde mazot, gübre, elektrikte kur farkından dolayı aşırı yükselme yaşanmıştır. Bunları bazı alarak bizde arkadaşlar ile aramızda istişare yaparak üzümün maliyetini çıkardık” dedi. Şenol, son günlerde yaşanan yangın afetinden dolayı zarar gören başta çiftçiler olmak üzere tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunarak TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın talimatları doğrultusunda Manisa odaları olarak kanunlar ve imkanlar çerçevesinde yardım ve desteklerin konusunda her türlü desteğe hazır olduklarını açıkladı.
2021 yılı kuru üzüm sezonuna don zararıyla başladıklarını kaydeden Şenol, “Bu zararın üstüne aşırı sıcak zararıyla da karşılayınca rekoltemiz bir önceki yılın altında kaldı. Tarımsal girdilerimizin en büyük kalemleri olan; gübre, ilaç, yevmiye, elektrik ve motorinde enflasyonun çok üzerinde artış olmuştur. Borç yükü artan banka faizleriyle daha da ezilmektedir. Çiftçilerimiz maliyeti artan TARSİM sigortasının poliçe bedelini ödemekte zorlanmaktadır. 2021-2022 sezonu 9 numara kuru üzüm taban fiyatının 16,50 TL olarak belirlenmesi üreticilerimizin beklenti ve umududur. Yüzde 85’i ihraç olan kuru üzümün rekoltesindeki düşüş ve kur artışı dikkate alındığında üreticilerimizin beklentisinin haklı olduğu anlaşılmaktadır. 2020-2021 yılı kuru üzüm sezonun devletimize, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza bol kazançlar getirmesini temenni eder, kazasız belasız hayırlı hasat dönemi dileriz” diye konuştu.

Şenol, eskiden farklı kurumların rekolteyi açıkladığını ifade ederek, farklı rekoltelerin açıklanmaması ve ikili çatışmaların yaşanmaması adına artık rekolteyi Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Manisa’ya geldiğinde açıklayacağını söyledi. Ancak geçen yıla göre rekoltede düşüşün olacağını vurgulayan Şenol, bunun nedeninin de Alaşehir ve Sarıgöl’de meydana gelen don, soğuk havadan doları bağların zarar görmesinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca aşırı sıcaklıklar nedeniyle bağların uçlarının yandığını bundan dolayı da rekoltenin düşeceğini vurguladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.