Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
24 Şubat 2021 Çarşamba 15:56
Manisa’da toplu taşımaya zam geldi

Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Salih Karaağaç, koronavirüs salgını nedeniyle toplu taşıma ve taksici esnafının büyük sıkıntı yaşadığını belirtti. 2 yıldır zamsız tarife ile Manisa’da yolcu taşındığına dikkat çeken Karaağaç, artan maliyetler nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne(UKOME) zam talebinde bulunduklarını ve talebin kabul edildiğini açıkladı. Manisa genelinde 800 toplu taşıma aracı ve 526 takside 1 Mart tarihi itibariyle zamlar geçerli olacak.

1 Mart itibariyle toplu taşıma araçlarında zamların geçerli olacağını vurgulayan Karaağaç, “Şehir içinde toplu taşıma yapan araçlar bunların içerisinde başta şehir içi  merkez olmak üzere Akhisar Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Soma gibi 75 bin nüfusu olan ilçelerimize D plaka ile çalışan toplu taşıma araçlarımız var. Tabi bunlara yaklaşık olarak yüzde 24-25 gibi zam gelmiş durumda. Bu tarifede 1 Marttan itibaren geçerli olacak. Şehir içi toplu taşımada tam bilette 3 TL 50 kuruş olacak, öğrenci 2 TL 50 Kuruş olacak, kartsız binişler de 4 TL 50 kuruş olarak talebimiz UKOME genel kurulundan çıkmış vaziyette. Celal Bayar Kampüs’ünde 141 nolu araçta çalışanlarımız var. Onlara da ortalama yüzde 25 bir zam onaylandı. Tam ücretin 3 TL 75 Kuruş, öğrenci d 3 TL olduğu, şoför kartlıyla binişler de 5 TL  olarak UKOME Genel Kurulundan çıktı. Tabi buna istinaden mahalle taşımacılığı yapan toplu taşıma araçlarımız var. Bunlara da kilometre bazlı belirli zamlar onaylanmıştır” dedi.

İl genelinde toplam 800 adet toplu taşıma araç bulunduğunu belirten Başkan Karaağaç, “Bütün Manisa il genelinde ilçelerimizde çalışan mahalle araçlarımıza zam taleplerimiz olmuştur. Bunlara da gerekli zamlar verilmiştir. Bunu yanında taksici esnafımızda Manisa Merkez başta olmak üzere Akhisar, Salihli, Turgutlu, Soma, Alaşehir gibi büyük ilçelerimiz de açılışı 4 TL, kilometresi 5TL olarak yüzde 25 zam gelmiştir. Bunun da uygulaması taksimetre ayarlaması yapıldıktan sonra 1 veya 2 Mart gibi uygulamaya geçeceğiz. İl genelinde 800’e yakın toplu taşıma aracımız var bunun 400’ü Manisa Merkez’de. Akhisar, Salihli, Turgutlu, Soma, Alaşehir ilçelerimizde ve mahallelerde olmak üzere 400’e yakın da oralarda var. Toplam 800 küsur toplu taşıma aracımız var. Manisa Merkez’de taksi 196 tane var. İl genelinde de 526 tane bulunmaktadır” diye konuştu.

Başkan Karaağaç, “Tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uyulması hayati derecede öneme haiz olduğunu biliyoruz. Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok tedbir alınmış ve bir çok kesim de olduğu gibi Toplu taşıma esnafımız ve taksici esnafımız bu kurallara riayet etmekle birlikte araçları periyodik olarak düzenli bir şekilde dezenfekte ettirmişlerdir. Araçlarını tam kapasite ile çalıştıramadıkları pandemi süreci ile yarı yarıya yolcu taşıdıklarını görüyoruz. Vatandaşın araçlara binme oranlarını etkilediği yolcu sayılarının 15 Mart 2020’den bu yana yüzde 70 düştüğü gözükmektedir. Esnafımızın bir anlamda sağlık çalışanları gibi risk altında olduğu kadar bir yandan da kamu hizmeti yaptığını birçok zorluğa rağmen görevlerini tam anlamıyla yerine getirmeye çalışmakta. Ancak bununla birlikte yolcu sayılarındaki düşüşe rağmen çalışmalarını sürdürmüş, çalışaraktan para kazanamaz hale gelen esnafımız emeklerinin karşılıklarını alamadıkları gibi kendi birikimleri ile bu süreci sürdürmeye devam etmişlerdir. Ancak ekonomik olarak geçen süreç içerisinde yakıt, bakım onarım vb. bir dizin gider kalemlerinde büyük oranda artışlar olduğu da göz önüne alınarak toplu taşıma ve taksici esnafımızın sürdürüle birliğinin kalmadığı, gelirlerinin düştüğü en son alınan zamların 2018 ve 2019 yıllarında alındığı 2 yıla yakındır zam yapılmayan esnafımız mağduriyet yaşıyor.  İlimize komşu olan Balıkesir, Aydın, Denizli gibi Büyükşehirlerimizde pandeminin başlangıcından buyana zamlı fiyat tarifesi uyguladıkları talep ettiğimiz zamlarla birlikte diğer illerde uygulanan ücretlere yapılacak olan zamla ancak erişilebileceğini de göz önüne alarak, aynı zamanda Manisa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası olarak vatandaşlarımızı düşünerekten olarak ilimizde faaliyet gösteren toplu taşıma ve taksicilerimiz adına 12.02.2021 tarihli yazımızla zam talebimizi UKOME Genel Kurulunda gündeme getirdik.  Esnafımızın ve vatandaşımız lehine onları da koruyan ama bu işi yapan insanların da işi yapabilme kapasitelerine ve kalitelerine düşürmeyen bir oranda bir zam talebinde bulunduk. 18.02.2021 tarihinde yapılan UKOME Genel Kurulunda talebimiz Ukome üyeleri tarafından uygun görüldü. Alınan kararla bu zammın toplu taşıma ve taksilerde 01 Mart 2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçeceğini, Esnafımızın mesleklerini icra edebilmeleri ve can suyu olması adına çok önemli olduğunu belirtmek isterim.  Bu zor süreci ülke olarak birlik ve beraberlik için de en kısa zamanda atlatmayı temenni eder, bu alınan zamların esnafımıza hayırlı olmasını dilerim” diye konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Enis 2021-02-25 05:28:55

Mazota zam geldi bizim mi haberimiz yok

Avatar
Dadaş rahmi 2021-02-25 07:19:17

Hayırlısı olsun