Editör
Editör
15 Ağustos 2017 Salı 18:43
Manisa’da Antep fıstığı hasadı başladı

Her yıl Ağustos ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan Antep fıstıkları toplanmaya başladı. Fıstık ağaçlarının tepelerine çıkan kadınlar salkımlardan tek tek fıstıkları toplayıp, ayıkladı. Sıcak havada fıstık ağaçlarının üzerinde çalışan kadınlar, Antep fıstığı toplamanın zor olduğunu söyledi. Tarladaki ağaçlardan toplanan fıstıklar, makinelerde kabuklarından ayıklanıp, sergilerde güneşin altında kurumaya bırakıldı. Yaklaşık 10 gün güneşte bekleyen fıstıklar kurutulduktan sonra çuvallanarak satışa hazırlanıyor.

Yörede 1963 yılından itibaren başlayan Antep fıstığı yetiştiriciliği, bölgede sıklıkla bulunan menengiç ağaçlarının aşılanması ile yaygınlaştı. Birçok kişinin geçimine sağlayan Antep fıstıkları yıllık yaklaşık 400 ton civarında toplanıyor.

ANTEP’TE FISTIK OLMAYINCA TALEP ARTTI

Antep fıstığı yetiştiren Engin Keskin, topladıkları fıstıkların başında 24 saat nöbet tuttuklarını anlattı. Fıstıkları toplarken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Keskin, gelecek yıl verimi düşürmemek için özleri kırmamak gerektiğini söyledi. Keskin, “Antep fıstıklarını toplamaya başladık. Tarlada işçilerle ağaçların dibine çul serip topluyoruz. Toplandıktan sonra makinede su ile yıkıyoruz.  Aynı üzüm sergisi gibi fıstıkları güneşin altına seriyoruz. Antep fıstığının işçiliği zordur. Gece gündüz başında nöbet tutuyorum. Kurutup çuvallara koyuyoruz. Daha sonra Antep’ten gelen tüccarlara satıyoruz” dedi. Antep fıstığının merkezinin Gaziantep olduğunu ancak yıllardır Gaziantep’ten tüccarların geldiğini kaydeden Keskin, bu yıl o yörede rekoltenin düşük olmasından dolayı talebin daha fazla olduğunu söyledi. Keskin, “30-40 yıldır tüccarlar geliyorlar. Manisa yöresinde bölge bölge verim iyi. Ancak  çoğu fıstıkların içi boş. Verim şuanda yüzde 40 civarında. Antep’te bu sene fıstık yok. Bu yıl fiyatların yüksek olmasını bekliyoruz. Kurutulmuş olarak geçen yıl  kilosu 17 liraya fıstıkları satmıştık. Bu yıl fiyatların 28-30 lira olmasını bekliyoruz” dedi.

FISTIK TOPLAMAK İÇİN ANTEP’TEN GELİYORLAR

5 işçisi ile birlikte fıstık toplamak için Antep’ten gelen Müslüm Çelik, “Gaziantep’te 10-15 gündür fıstık toplanıyor. Ama Antep’te fıstık bu sene yok. Şanlıurfa tarafında ve Manisa’da var. Yaş fıstık fiyatları şuanda Gaziantep’te 13-15 lira arasında. Geçen yıllara göre fiyatların yükselmesi lazım. 5 gündür Manisa’da fıstık topluyoruz, 1 ay fıstık toplayacağız” dedi. Gaziantep fıstığının daha yağlı olduğunu ve kuruyemiş olarak kullanıldığını söyleyen Çelik, Manisa’da yetişen fıstığın genelde iç olarak baklavalarda kullanıldığını dile getirdi. Antep’ten işçi olarak gelen Mehmet Akpınar da, Antep yöresinde fıstığın az olduğunu ve para kazanmak için geldiğini söyledi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.