Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
04 Haziran 2021 Cuma 17:07
Kirazda fiyatlar bir günde değişti

Manisa’nın kiraz üretim merkezi olan Şehzadeler İlçesi’ne bağlı Sancaklıbozköy mahallesinde kiraz üreticisi yaşanan fiyat karmaşasına isyan etti.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, ilçe kadın ve gençlik kolları ile birlikte Sancaklıbozköy mahallesindeki kiraz pazarının ziyaret ederek üreticinin sıkıntılarını yerinde dinledi. CHP’li heyeti karşısında gören kiraz üreticileri fiyatların bir günde değişmesiyle ilgili şikayetlerini dile getirdi.

Kiraz üreticisi Metin Sancaklı, fiyatların bir günde değiştiğini ve kiraz fiyatlarının şu anda dip yaptığını söyledi. Bu yıl kirazda rekoltenin düşük olduğunu ve fiyatların normalde yüksek olması gerektiğini kaydeden Sancaklı, ihracata gönderilen ve en kaliteli kiraz olarak bilinen Ziraat 900 cinsi kirazın bir gün önce kilosu 25-45 lira arasında alıcı bulduğunu ancak bir günde bu fiyatların 15-18 lira arasına düştüğünü açıkladı. Üretici Metin Sancaklı Ziraat 900 haricindeki Napolyon cinsi kirazların ise kilosunun 7-8 liradan kiraz pazarında üretici tarafından satıldığını söyledi.

KİRAZ ÜRETİCİSİNİN VAHİM İDDİASI

Kiraz pazarına topladığı ürünleri satmak için gelen kiraz üreticisi Ziya Özel, ihracat firmalarının üreticinin elindeki ürünü ucuz almak için kendi aralarında anlaştığını fiyatları aşağıya çektiğini iddia etti. 6 yıl öncede aynı sorunu yaşadıklarını dile getiren kiraz üreticisi Ziya Özel sıkıntısını şu cümlelerle dile getirdi; “Yaklaşık 6 yıl önce ihracatçılar kendi aralarında bir anlaşma yaparak kiraz fiyatlarını düşürüp üreticiden ürünleri öyle almışlardı. O zamanlarda bu durum fark edilip anlaşma yapan ihracatçılara devlet ceza uygulanmıştı. Bu yılda aynısını yapıyorlar. Kendi aralarında anlaşmışlar ve bir hafta önce ihracata gidecek kirazın kilosunu 70 TL’ye satarken, şimdi 12 TL’ye bizden alıyorlar. İç piyasada tüketilen kirazın kilosunu ise 25 TL’den alırken, şimdi 5 TL’den satın alıyorlar. Bu nasıl bir dengesizliktir anlayamadık. Amaçları bizi zarara uğratmak.”

Kiraz fiyatlarında yaşanan dengesizlik sebebiyle bu yıl büyük sıkıntı içinde olduklarını dile getiren üretici Yusuf Kabasakal ise, önümüzdeki yıl kiraz yetiştiremeyeceğini ifade ederek, “Mazot, gübre derken fiyatlar aldı başını gitti. Bunun üstüne bir de salgın yaşıyoruz. Kirazın kilosunu 7 TL’ye mal ediyoruz. 5 TL’ye satıyoruz. Mazot parası bile değil. Bizim nasıl kazanmamızı bekliyorlar. Bu yılki fiyatlar yüzünden önümüzdeki yıl kiraz yetiştiremeyeceğim. Çünkü ne kazandım ki tekrar nasıl bakım yapayım. Yaşanan bu fiyat dengesizliğine ve ihracatçıların kendi arasında yaptığı anlaşmaya devlet bir an önce el atsın. Artık batmış durumdayız.” diye konuştu.

“İKTİDAR ÜRETİCİYE VERDİĞİ SÖZÜ TUTSUN”

Kiraz üreticilerinin yaşadığı sıkıntıyı dinleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, fiyatlarda yaşanan dengesizliği dile getirdi.

CHP’li Başevirge, “Kiraz üreticinin durumu içler acısı. Bir hafta önce 70-80 TL olan fiyatlar şuanda 20  TL ile 12 TL’ye kadar düşmüş. Böyle giderse önümüzdeki haftalarda kiraz 3,5 TL’ye kadar düşecek. Şuanda kiraz üreticisi zarar ediyor. Cebine giren bir kazanç yok.  Çiftçinin girdi maliyetleri zaten çok yüksek. Şuanda en büyük sıkıntı üretici para kazanamıyor, tüketici de kirazı pahalı yiyor. Şuan pazarda veya marketlerde kiraz 30 TL ile 40 Lira arasında değişiyor. Ama üretici 7 TL’ye kirazını satıyor. İktidar üreticiye destek olması lazım. Verdiği sözü tutması lazım. Tarım Kanunu’na göre gayrisafi milli hasılanın yüzde 1’i üreticiye verilmesi gerekir. Ama şuanda bakıyoruz çiftçiye verilen destek yüzde 1 bile değil. Yani iktidar çiftçiye verdiği sözünü bile tutamıyor. Çiftçi kendi kaderine terk edilmemeli. Eğer sen çiftçine sahip çıkamıyor ve onun sesini duyamıyorsan iktidarda kalmanın bir manası yoktur.”

“ÜRETİCİ TOPLUMUN TEMEL DİREĞİDİR”

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise iktidarın tarım politikaları konusunda sınıfta kaldığına dikkat çekerek, “Türkiye’de planlı tarım olmadan ve devlet üreticiye alım garantisi vermeden yaşanan sorunlar çözüme kavuşamaz. Tarım kalkınmadan ülke kalkınmaz. Üretici toplumun temel direğidir. Üretici gelişmeden ülke gelişmez. Bu nedenle üreticiyi destekleyen, üreticiyi koruyan bir tarım politikasına ihtiyaç vardır.” diye konuştu.

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Çiftçilerin girdileri düşmediği sürece bu sorunlar her zaman yaşanacak. Ne çiftçi kazanır, ne halk ucuz meyve, sebze yiyebilir. Çiftçiye acil destek lazım. Desteklemede dönüm başına değil çıkardığı ürünün kilosuna destek verilmesi gerekir. Türkiye’nin acil çözüm odaklı tarım politikaları üretmemiz lazım.” 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.