Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Eylül 2020 Cuma 08:46
Fabrika gibi çalışıp dezenfektan üretiyorlar

Ürettikleri dezenfektanları okullara göndererek Manisa’ya fayda sağladıklarını ifade eden Çukurova Kimya Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İlyas Kayaokay, “Pandemi sürecinin başladığı andan itibaren yani Mart ayıyla birlikte biz dezenfektan üretimi yapmaya başladık. Yapmış olduğumuz üretimi öncelikle Manisa merkez ilçeler ve diğer ilçeler de olmak üzere tüm okullarımıza resmi kurumlarımıza bunları yetiştiriyoruz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlk başlangıç aşamasında üretimimiz sınırlıydı günlük 500 litre civarında üretim yapıyorduk fakat ilerleyen süreçlerde biz bu üretim miktarımızı arttırdık. An itibari ile günlük üretimimiz 5 ton olarak üretim yapabiliyoruz. Geçtiğimiz hafta biz 35 tonluk bir üretim yaptık. Manisa’nın tüm ilçelerindeki okullarımıza bu üretmiş olduğumuz 35 tonluk dezenfektanları teslim ettik bu hafta da yine Pazar gününe kadar toplam 35 tonluk bir üretimimiz var. Planladık bunu şuan sonuna geldik üretimlerimiz tamamlandı. 35 tonluk bunların şuan ambalajlanma kısmındayız ambalajlanma kısmını da bitirdikten sonra tüm ilçelere gerekli olan dezenfektanları ihtiyaçlarını teslim edeceğiz. Dün itibariyle sabah kamyonetimiz kula istikametindeki ilçelerimize hareket etti bugün Saruhanlı Akhisar soma ilçelerimize nakliye işlemlerimizi yapacağız. Pazar günü de yine son nakliye işlemlerimizi yola çıkarıyoruz tüm okullarımızın ihtiyacı olan dezenfektanların teslimatını bitirmiş olacağız” dedi.

KAMU KURUMLARINA DA VERİLİYOR

Ürünlerin üretiminde Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu alkol oranını kullandıklarını ve bu dezenfektanları kamu kuruluşlarına da verdikleri belirten Kayaokay, “Kullanmış olduğumuz dezenfektanların içerisinde en az yüzde 75 oranında alkolümüz var, hidrojen peroksit, deiyonize su ve gliserin olmak üzere bir karışım oluyor. Burada en önemli dikkat edilmesi gereken nokta alkol oranının yine Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu gibi yüzde 70’in altında olmaması gerekiyor en önemli husus bu.  Biz alkolümüzün 70’in biraz üzerine çıkararak daha etkili bir dezenfektan olması sebebiyle yüzde 75 ve 80 arasında bir oranda tutuyoruz ki herhangi bir sorun çıkmasın.  Çok etkili amacına ulaşılır bir dezenfektan olsun istiyoruz. Malumunuz bu üretimde yaptığımız ürünler okullarımızda kullanılıyor resmi kurumlarda kullanılıyor. Dolayısıyla biz buna çok dikkat ediyoruz. Oran bizim içi çok önemli bu ürünü çocuklar kullanacak okullarda resmi kurumlarda çalışan kamu personelleri kullanacak bizim için çok önemli olduğu için biz bu konuya dikkat ediyoruz. Piyasada da çok çeşitli dezenfektanlar var ama bu oranlar önemli vatandaşlar alırken de dezenfektan içerisindeki öncelikle neler kullanıldığına  alkol oranının kaç olduğuna dikkat etmesi  gerekiyor” dedi.





SADECE EĞİTİM DEĞİL ÜRETİM DE YAPIYORLAR

Ülke olarak zaten son yıllarda yeni Türkiye yerli ve milli kavramı üzerine çok durduklarını ifade eden Kayaokay, “Bizim bakanlığımızın da sürekli gündeme getirdiği okullarımız üretim okulları olsun, bizler yerli ve milli üretime geçelim yani okullar sadece eğitim veren kurumlar değil üretim yapan konuma getirilmeye çalışılıyor. Biz de bu pandemi sürecinde ilk adımı atmış olduk. Okul olarak sadece eğitim değil aynı zamanda üreten bir okul haline geldik. Zaten bakanlığımızın bahsettiği vizyon belgesinden biri de okulların üreten okullar haline gelmesiydi.  Biz bu sene vizyon belgesinde belirtilen hedeflerden birini de gerçekleştirmiş olduk. Çünkü üreten bir okul haline geldik. Pandeminin başladığı ilk süreçte bu milli bir dava olarak görüldü yani mili mücadele olarak görüldü. Biz mart ayından itibaren burada hafta sonu, akşamları ve sokağa çıkma yasağının olduğu günler de dahi biz burada pandemi ile mücadele verdik Çukurova Kimya okulu olarak. Şuan da vermiş olduğumuz bu mücadeleyi devam ettiriyoruz ve yapmış olduğumuz mücadelede kapasitemizi çok arttırdık. Yani günde 500 litre ile başlamışken şimdi günde 5 tonla üretim yapıyoruz. Dolayısıyla şuana kadar olan süreçte kendimizi sürekli geliştirdik. Şuan da çok net bir şekilde piyasada dezenfektan üretimi yapan kişilerle ve kendi dezenfektanımızı yapıp mücadele edebiliriz onlar karşı bile iddialıyız. Etkili ve  güçlü bir dezenfektan yapıyoruz, sağlığa hiçbir zararı  olmayan, ciltte tahriş olma gibi sıkıntılarımız yok  gönül rahatlığı ile kullanabilirler” dedi.

SAĞLIĞA ZARARI YOK



Ürünlerin sağlık açısında bir zararının olmadığını söyleyen Kayaokay “Biz dezenfektanı sadece tek tip yapmıyoruz. İçerisinde alkol olan dezenfektanımızda var, tercihe göre vatandaşlarımızın bazıları işte alkol olmasın alkole hassasiyeti olan vatandaşlar için de yine alternatif dezenfektanda var.  Hipoklorüz dediğimiz farklı bir malzemeden yapılan içerisinde alkol olmayan ama antibakteriyel özelliğini taşıyan dezenfektan alternatiflerimiz de var. Tek tip gitmiyoruz ve kaliteli ürün yapıyoruz devlet okuluyuz faydamız olduysa biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Manisa’da üretim yapan tek okuluz. Çukurova Kimya olarak ve Manisa’nın tüm okullarına yapmış olduğumuz üretimleri yetiştiriyoruz. Bunun yanı sıra biz Askeriyeye, Ordu Evine, Valiliğimize, Milli Eğitim Müdürlüğümüze gibi kamusal alanda destek veriyoruz. Kamu kurumlarına da yapmış olduğumuz ürünleri sunuyoruz. Toplamda okul olarak 550 öğrencimiz var ancak şuan bu üretimde çalışan öğrenci sayımız bizim 12-15 civarında öğrencimiz var. Son sınıf öğrencilerimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Şuan için öğrenci sayımız yeterli ama ilerleyen süreçte biz tabi bu üretimi farklı şekle genişleteceğiz. Bu genişleme olması durumunda da öğrenci sayımız artacak öğretmen sayımız da bu sayede tabi ki artacak.  Öncelikle fiziki anlamda biz şuan ki şartlarda bu üretimi yapıyoruz ama ilerleyen süreçte bu fiziksel anlamda da birtakım çalışmalar yapacağız. Yerimizi genişleteceğiz bahçemizi üretim sahası yapacağız. Dolayısıyla üretim yelpazesini genişleteceğiz. Yani şuan dezenfektan yapıyoruz ileriki zamanlarda sıvı sabun olacak, temizlik ürünleri olacak gibi farklı üretimlerde olacağından dolayı tabi hem üretim kapasitesi olacak hem de çalışan öğrenci ve öğretmen sayımızı artmış olacağız. Bu arada şu da var bizim öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz bu çalışmanın emeği olarak da döner sermayemiz olduğu için buradan ücretlerini alıyorlar. Bizim için en önemlisi de nedir biliyor musunuz üreten okul olmak üreten okulun yanında çalışan öğrencilerin de buradan ücret alması öğrencilerin cep harçlığını çıkarması bu çok önemli. Biz şuan bunu gerçekleştirdik döner sermayemizi kurduk yapılmış olan üretimlerden birim fiyatı üzerine fiyatlandırmalar yapıyorlar. Emeği geçen öğrencilerimize buradan kendi haklarına düşeni alıyorlar bu da bizim için çok önemli” dedi.

Yunusemre İlçe Milli Müdürlüğü’nün ve Yunusemre İlçe Kaymakamlığının destekleriyle büyüdüklerini ifade eden Kayaokay, “ Yunusemre Kaymakamımız Atilla Kantay ile görüşme yaptık. İlçe Milli Eğitim Müdür Yıldıray Bey İle ziyaretine gittik kendilerine okulumuzda üretmiş olduğumuz dezenfektanları ve kolonyaları takdim ettik. Kaymakam Bey bizi çok güzel karşıladı yani olaya şöyle baktı milli ve yerli bir üretim yaptığımızı çok önemli bir iş yaptığımızı söyleyerek bizi çok takdir etti. Burada gerçekten bir İlçe amirimiz tarafından yaptığımız işe bu şekilde bakılması milli üretime katkı sağlayan bir okul olarak bize bakılması bizi çok onurlandırdı.  Yunusemre Kaymakamımızı Atilla Kantay’a İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Yıldıray Demirtaş’a bize vermiş olduğu desteklerden dolayı ve bize sağlamış olduğu motivasyondan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü bizim yapmış olduğumuz işleri gerçekten önemsiyorlar milli bir dava olarak görüyorlar milli ve yerli üretime katkıda bulunduğumuzu söylediler olaya bu şekilde bakmaları bizim için de gurur verici onur verici bir durumdur” diye konuştu.

Çukurova Kimya Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kimya Teknolojileri Alanı 12. Sınıf öğrencisi Meryem Nur Dede “Biz burada okulumuzun bize sağladığı imkanlarla özel üretim yapıyoruz. Yaptığımız üretimlerden de belli bir miktar kendi harçlığımızı kazanıyoruz. Hem çevremize hem Manisa’ya hem ülkemize dezenfektan sağlayıp faydalı olmaya çalışıyoruz. Bunun için de elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz. Bu gurur verici bir duygu. Çünkü böyle bir hastalık varken biz bunlara yardımcı oluyoruz. Bunları belki de önlüyoruz. O yüzden gururluyuz” dedi. / Nermin UÇTU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.