Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
10 Ağustos 2020 Pazartesi 12:31
Dünyaca ünlü sultaniye üzümde ilk ihracat sevinci

Türkiye’nin üzüm ambarı Manisa’nın ünlü Sultaniye çekirdeksiz üzümünde hasat ve ihracat başladı. Kış aylarından bu yana bağlarda mesai harcayan üzüm üreticisi hasada başladı. Sultaniye çekirdeksiz üzümde yapılan analiz çalışmalarıyla 7 Ağustos ilk hasat, 8 Ağustos da ihracat tarihi olarak belirlendi. Sultaniye çekirdeksiz yaş üzümün en çok üretildiği Alaşehir ilçesinde de sabahın erken saatlerinde hasat telaşı başladı. Üzüm kesen kadınlar gün doğmadan üzüm bağlarına gelip mesailerine başladı. Bin bir emekle kesilen üzümlerin en kaliteleri seçilerek kamyonlara yüklendi. Alaşehir’den ilk TIR Rusya’ya doğru yola çıktı. Başta Rusya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderilen Sultaniye çekirdeksiz üzüm Türkiye’ye büyük bir döviz girdisi sağlıyor. Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden yılda 5 bin 500 civarından TIR yurt dışına gönderiliyor ve yaş üzümle 550 milyon dolarlık ihracat geliri sağlanıyor. Sofraları şenlendiren sultaniye çekirdeksiz üzümler aynı zamanda üreticilerine de kazandırıyor. Tarlada sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadı yapan kadınlar da, geçimlerini üzüm keserek sağlıyor. Dünyanın birçok ülkesine gönderilen kaliteli üzümler kadınların ellerinden geçiyor.Üzüm kesimi yapan Aysel Uyar, “Sabah çok erken saatte bağa geliyoruz. Öğle saatlerine kadar kesimimizi yapıyoruz. Kasamız dolana kadar çalışıyoruz, sıcakta çalışmak zor ancak geçimizi de böyle sağlıyoruz. Manisa bölgesi kaliteli üzüm yetiştirmeye özen gösteriyor yani. Çok güzel üzümler yetişiyor. Bizim kestiğimiz üzümler ihraç ediliyor. Herkes tüketsin bu üzümü, çok güzel üzümler yetişiyor” dedi.

EN KALİTELİ ÜZÜM

Üzüm üreticisi Sait Cavcav da, en kaliteli üzümü yetiştirmek için çalıştıkların anlattı.Yaş üzümün kilo fiyatının 4 liradan aşağı düşmemesi isteyen üzüm üreticisi Cavcav şunları söyledi: “Bu üzüm çekirdeksizdir, en kaliteli üzümdür. En iyisini yetiştirmek, kalıntısız yapmak için uğraşıyoruz. Tat oranı çok güzel olduğundan tercih ediliyor. Bizler yaş üzümün kilosunun bu yıl 4 liranın altına düşmemesini istiyoruz, kuru üzümde ise 12, 13 liranın altına düşmesin.”

ÜZÜMLER SÜREKLİ KONTROL EDİLİYOR

En kaliteli ve kesime uygun sultaniye üzümler ziraat mühendislerinin kontrolünden geçiyor. Ziraat Mühendisi Süleyman Yüksel, sultaniye üzümde belirlenen şeker oranına ulaşıldığını ve kesim için uygun olduğunu anlattı. Ziraat Mühendisi Süleyman Yüksel, “Sultaniye üzümümüzün ilk hasadını gerçekleştirmekteyiz ihracat için. İhracat için uygun şartların olduğu, üzümlerimizin tat oranlarının brix değerlerinin kesime uygun olduğu raporu verildikten sonra ihracat kesimleri başladı. Sultaniye üzüm Türkiye’ye mahsus özel bir çeşittir. Tüm dünyaya ihracatı olan ve yüzde 80 çiftçi tarafından üretilen Türkiyemizin değeridir. Bunun da erginliğe ulaşabilmesi için belli bir şeker oranına ulaşması gerekmekte. Bu şeker oranını da ölçümlerle meydana çıkıyor. Şu an itibariyle brix değerlerimizin 16, 18’lere ulaştı. Kesim için uygun zaman geldi ve ihracat izni verildi. Sultaniye üzümün en büyük ihracat yaptığımız ülke Rusya. Daha sonra Avrupa Birliği ülkeleri gelmekte. Aynı zamanda Ortadoğu’daki Arap ülkelerine de satışımız gerçekleşmekte ve bir de çok güçlü bir şekilde iç piyasamız mevcut” diye konuştu.

TIRLAR UĞURLANDI

Sultaniye üzümlerin yüklendiği TIR’lar Alaşehir Gümrüğünden törenle uğurlandı. TIR’ların kapakları gönderilen ülkelerde açılmak üzere mühürlendi. Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, 186 ülkeye ihracat yapıldığını ve ağırlıklı olarak Rusya’ya yaş üzümlerin gönderildiğini söyledi. Hüseyin Soygür,“2020 yılının ilk üzümünü, ilk TIR’ını çıkardık. Ülkemize ve milletimize, ihracatçımıza inşallah hayırlı uğurlu olur. Tabi geçen sene 267 bin ton civarında bir yaş üzüm çıkardık sultaniye. Bu sene verim biraz daha yüksek. 186 ülkeye bu bölgeden ihracat yapılıyor. Güzel bir yıl geçti, iyi bir sezon yaşıyoruz. Hava şartları şu ana kadar elverişli ama inşallah bundan sonra çok iyi olur. Hedefimiz 300 bin ton ihracatıyapmak. Ağırlıklı olarak Beyaz Rusya, Rusya Federasyonu, Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, Polonya bu ülkelere ihraçta yapıyoruz. Tabi zaman içerisinde Güney Afrika’ya da ihracat yapılmaya başlandı. Bugün tahmini 50 ila 70 TIR arasında TIR çıkışı bekliyoruz. Her gün bu sayı artacaktır. Hava şartları uygun gidiyor” dedi.

İHRACAT ZİNCİRİNE KORONA AYARI

Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uygun da, pandemi sürecinde ilk ihracatın yapıldığına dikkat çekerek, üretim ve ihracat aşamasında pandemiye yönelik tüm kurallara uyulduğunu söyledi. Abdullah Uçgun şöyle dedi: “ “Sultaniye üzüm ihracatını başlatmış oluyoruz. 12 Ağustos itibariyle de Mevlana çeşidini inşallah buradan göndereceğiz. Biz şu anda bağdaki üzümün kesiminden, işletmede işlenmesine ve TIR’a yüklenip ülkemizden en son nihai tüketiciye ulaşılmasına kadar tüm sevk zincirini, üretim zincirini virüs belasından korumak için görevimizi yapıyoruz. İnşallah üretim zincirini ve ihracat zincirini kırmamaya gayret edeceğiz, bunun için mücadele ediyoruz.” Nermin UÇTU 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.