Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
11 Eylül 2020 Cuma 17:38
Domates para etmedi, posası para etti

Manisa İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Şenol Özkaya domatesle ilgili açıklama yaptı. Özkaya açıklamasında şunları söyledi; “Çiftçimiz büyük ümitlerle yetiştirdiği domates maalesef çiftçimizin zarar etmesiyle sonuçlandı. İstenen alımın olmaması, fiyatların çok düşük kalması, hastalıklar, bazı cinslerden istenilen verimin alınmaması sebebi ile 100 dönüm ekim yapan bir üretici 200 bin TL zararla kapattı. Geçen haftalar sözleşme fiyatından alım yapılırken, bu hafta tekrar 15 krş/kg gibi bir fiyat indirimi oldu. Bu fiyat düşüklüğünün önüne geçilmesi için TKK 'leri daha çok bölgede alım yapmalı, alım hızını artırmalıdır.

19 Ağustos tarihinde yaptığımız haberde domatesin neden bu durumda olduğunu ve sözüm yollarını medyada paylaşmıştım. Bugün ise domates posasından bahsetmek istiyorum. Domates posası, domatesin sıkılması sonucu elde kalan kabuğu ve çekirdek kısmıdır. Posanın içinde ne kadar fazla çekirdek varsa kalitesi o kadar yüksek olur. Domates üreticisine zarar ettirdi, ama bir nebze hayvancılıkta faydalı olacaktır. Ülke hayvancılığımız oldukça zor günler geçirmekte, kaba yemlerin fiyatlarının yükseldiği bir dönemde, domates posası bir miktar hayvancılığımıza destek olacaktır. Domates posasının saklanması ya poşetlenerek, yada silaj yapılarak muhafaza edilir. Rutubet oranı yüksek bir ürün olduğu için çok çabuk bozulmaktadır. Besin değeri olarak, yaş kısmında 15 protein, 9 yağ bulundurmaktadır, hayvan başına büyükbaşlarda günlük 3-4 kg yedirilmesi önerilir.

Domatesin fiyatı 35 krş/kg olan bir ortamda posasının 30-35 krş/kg hayvancılar tarafından alınmaktadır. Domatesi üretmek çok emek ve para ister, bu durumda üreten zarar etti, bu ürünü alıp işleyen sanayici ve satıcı domatesin her şeyinden kazanç elde etti. Bu şartlarda üreten çiftçimiz üretemez hale gelecek, önümüzdeki yıllarda ithal salça yiyeceğiz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi plansız tarım politikaları sonucu arz talep dengesi olmadığı için bir yıl değerli olan ürün öbür yıl değersiz olmaktadır. Domates için önümüzdeki yılın üretim planı hasatla birlikte planlanmalıdır. İyi parti olarak önceliğimiz üreticimize gerçekten sahip çıkmak, doğru yönlendirmek ve kazanmasını sağlamak olacaktır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.