Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
02 Aralık 2020 Çarşamba 12:29
Doğalgaz faturası korkusu, soba satışlarını patlattı!

Manisa’da kış kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Soba satışları başladı. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Çarşı Mahallesi’ndeki Taşçılar Mescidi yanında sobacı esnafı satışlardan memnun. Geçen yıla göre bu yıl yüzde 50 zam gelmesine rağmen soba satışlarında da artış var. Soba fiyatları 400 liradan başlıyor, özelliklerine göre fiyatı artıyor.  Soba kovaları 25-35 lira arası, borular ise 15 liradan satılıyor.

Bu yıl soba fiyatlarının yüzde 50 arttığını ifade eden sobacı esnaflarından Sadık Kadıcı, “Sobalar bu sene çok zamlandı. Geçen seneye göre yüzde 50 artış oldu soba fiyatlarında dolar kurundan dolayı. Dolar kuru geriye geldi ama fiyatlar geriye gelmedi. Klasik Türkiye’nin standart hali. Satışlarda geçen seneye göre yüzde 50 düşüş var.  En ucuz soba 400 liradan başlıyor. Kova fiyatları da geçen seneye göre arttı. 25-35 lira arasında değişiyor. Boru fiyatları 12,5 liradan başladı, sobaya gelen zamlardan sonra 15 liraya yükseldi. Bunların ham maddesi saç. İmalatçıların bize söylediğine göre yurt dışında çok fazla talebi olduğu için karşılanamıyor. Fiyatlar da iyi olduğu için yurt içine vermektense yurt dışına dolar bazlı satış yaptıklarından dolayı yurt içinde saç talebini karşılayamıyorlar. Böyle olunca soba fiyatları da ister istemez artıyor” dedi.

1952 yılından bu tam 68 yıldır esnaflıkla uğraştığını ifade eden Doğan Özmen, “Bu sene sobaya inadına talep çoğaldı gibi geldi bana. Gördüğüm kadarıyla soba alanlar arttı. Doğalgazlı eve sahip olanlar bile evlerine soba alıyor. Özellikle iyi Göçmen sobalarından bakıyor. Salona katmak istiyorlar, görüntü güzelliği için. Ara sırada yakmak istiyorlar. Millet zengin ne yaptığını bilmiyor. Ben böyle karar verdim” diye konuştu.
Manisa Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyesi olan sobacı esnaflardan Erdinç Ödeker, soba sezonunun başladığını, neredeyse bittiğini ifade ederek, “Manisa genelde 10 Kasım’da sobalar kurulmaya başlanır. Sobaların yüzde 70-80 kurulumu bitti. Bundan sonra elektrikli soba yakanlar, doğalgaz yakıp da masrafı ağır olan yerlerde sobaya dönüşler var. Özellikle şömine sobalarda büyük artışlar var Manisa Merkez’de soba kullanmasalar da köylerde yapmış oldukları evlerde bu Covid-19 ile ilgili olan rahatsızlıklardan sonra yazlıklara, köylere gidenlerden dolayı soba satışlarında artış var. Bunun üzerine fiyatlarda bir denge bozuklukları var. Sezon açıldığından bu yana fiyat listeleri 4. kez güncellendi. Sezon başında 12 liraya sattığımız boruyu 15 liraya satmaya başladık. Doların yükselmesi ve hammaddenin dolar bazında olduğundan dolayı bunlarda piyasada biraz etken oluşturdu. Halk tipi dediğimiz kömürlü sobalar 450 liradan başlıyor. Bin liraya kadar çıkıyor. Bana göre herkes toplumda kesesine göre uygun sobayı alıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.