Editör
Editör
26 Nisan 2019 Cuma 10:30
Çilek kentten Rusya’ya çilek ihracatı

Manisa’nın en küçük ilçeleri arasında yer alan Köprübaşı, çilekle ünlendi. İlçede 2000’li yılların başında tütün üretiminden uzaklaşan çiftçi, devlet desteği ile çilek üretmeye başladı. 3 üreticinin 1 dönümlük arazide başladığı çilek üretimi yıllar içinde gelişti ve ilçenin geçim kaynağı oldu. 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilçede yetişen çilekler ‘Çilekkent Köprübaşı’ ve ’Köprübaşı Çileği’ adı altında iki ayrı isimle tescillendi.

HASAT SEVİNCİ

İlçenin en önemli gelir kaynağı çilekte hasat sevinci yaşanmaya başladı. Mevsim şartlarına göre genellikle Nisan ayının ortalarından itibaren toplanmaya başlanan çilekler, ilçede kurulan çilek pazarında satışa sunuldu. Üretici ile alıcıyı buluşturan pazarda kamyonlara yüklenen çilekler, başta İstanbul olmak üzere Bursa, İzmir gibi büyük illere gönderildi.

YILLIK 30 MİLYONLUK GELİR

Köprübaşı İlçe Tarım Müdür Vekili Ali Rıza Demir, yaklaşık 3 bin 500 dekar alanda yılık 10 bin ton çilek üretildiğini söyledi. Verimin yıllara göre değiştiğini kaydeden Demir, çileğin ilçeye yıllık 30-35 milyon lira gelir kazandırdığını ifade etti. Ali Rıza Demir, “Bu yıl hava sıcaklıklarındaki değişim nedeniyle verimde biraz düşüş yaşandı. Köprübaşında yaklaşık 600 çilek üreticisi var. Çoğunlukla büyük illere çilekler gönderiliyor. Köprübaşı çileğinde tescil alındı, şuanda coğrafi işaret alınması için çalışılıyor. İlçede üretilen çileğin daha da değerlenmesini ve çiftçiye daha çok kazandırmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

TAT VE AROMA FARKI

Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Dal, hasat zamanının yoğun geçtiğini ve kadınlar tarafından çileklerin tarlalardan özenle toplandığını anlattı. Köprübaşı çileğinin tat ve aroması ile diğer çileklerden ayrıldığını kaydeden Oda Başkanı Dal, “Çilek üretimi deneme amaçlı 500 metrekare alanda başladı. Üretiminin kolay olması ve devlet desteği ile 15 yılda çilek kenti olduk. Çileğimizin aroması ve tadı diğer çileklerden ayırıyor. Bu yüzden tercih ediliyor. Hasat dönemi Nisan ayının 20’sinde başlıyor ve genellikle 2 ay boyunca sürüyor. Çileğimizin özellikle Rusya’ya ihraç ediliyor. İhraç edilen çileğin kilosu 5 lirayı buluyor” dedi. Yaz aylarının yanı sıra kışın da ilçede çileğin seralarda yetiştirildiğini ifade eden Dal, kış aylarındaki çileğin 7-8 liradan alıcı bulduğunu anlattı.

5 LİRA FİYAT BEKLENTİSİ

Çilek pazarında kilo fiyatının 3 lira 50 kuruş olduğunu dile getiren Ertuğrul Dal, fiyatların düşük olduğunu söyledi. Üreticinin girdi maliyetlerinin arttığını ifade eden Dal, üretimin daha fazla artması ve üreticinin de kazanması için fiyatların yükselmesini beklediklerini belirtti.  Çilek üreticisi Ogün Eren, 10 yıldır çilek ürettiğini belirterek, üretimden mutlu olduğunu söyledi. Ancak son zamanlarda girdi maliyetlerinin arttığını dile getiren Eren, çileğin kilogram fiyatının 5 lira olmasını istediklerini ifade etti. / Nermin UÇTU'nun ÖZEL Haberi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Servet 2020-04-28 12:11:53

Manavlara kilo kaç 'tan verebilirsiniz