06 Aralık 2017 Çarşamba 12:09
Başkan Aloğlu dolardaki düşüşü değerlendirdi

Manisa Girişimciler Derneği (MAGİDER) Başkanı Ayberk Aloğlu, 3.85 seviyelerine gerileyen doların düşüşüyle ilgili iyimser tahminlerde bulunarak düşüşün devam edeceği yönünde beklentilerinin bulunduğunu söyledi.

MAGİDER Başkanı Ayberk Aloğlu, dolardaki düşüşle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dolardaki düşüşün devam edeceği tahmininde bulunan Aloğlu, “Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı kesinleştiği için dolarda yukarıya doğru bir hareketlenme söz konusu oldu. Ancak buna rağmen Amerika Doları, ABD Başkanı Trump’ın yanlış politikalarından dolayı değer kaybedebilir. Faiz kararının kesinleşmesine rağmen dolar tüm dünya ekonomisinde değer kaybedecek gibi görünüyor. 2017 yılında 3 kademeli faiz artırımı yapan FED yetkililerinin 2018’de ekonomi tabiriyle daha güvercin bir politika izleyeceği öngörülüyor” dedi.

ABD’de bu hafta içerisinde yapılacak bazı açıklamaların, doların seyri açısından önem arz ettiğini ifade eden Aloğlu, şöyle konuştu: “Bu hafta içerisinde ABD tarafından tarım dışı istihdam ve imalat dışı satın alma endeksi dolarda önemli hareketlenmelere neden olacaktır. Şuan için beklentilerin bir önceki aya göre düşük olması dolar için bir avantaj haline gelebilir. Çünkü açıklanacak rakamların beklentinin üstünde olması, beklentinin de düşük tutulması doların avantajına bir durum”

“EURO-dolar paritesi de bir işaret”

Dünya ekonomisinin yüzde 90’ının dolarla döndüğünü hatırlatan Aloğlu, “Gelişmiş olan ülkelerde dolar önümüzdeki süreçte kesinlikle düşecek. Doların aşağıya doğru hareketlenmesi sert bir şekilde olacak. Ancak gelişmekte olan ülkelerde bu düşün daha yavaş olacak. Euro-dolar paritesindeki yükselme oranları, doların dünya üzerinde değer kaybetmesinin açık bir ifadesidir” ifadelerini kullandı.

“İhracata dayalı ekonomi şart”

İhracatın önemini vurgulayan Aloğlu “Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler, ithalattan çok ihracata dayalı bir ekonomiye yönelmeli. İthalatla kaybedilen sadece döviz değil, üretim hacmi de etkileniyor. Batılı ülkeler enflasyonunu 1.5’ten 2’ye çekmekle uğraşıyor. Biz de enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek için çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.