23 Şubat 2018 Cuma 12:33
Öğrencilere ‘iklim değişikliği’ anlatıldı

İklim değişikliği konusunda toplumu bilinçlendirmek, yerel bazda değişikliğe sebep olacak faktörleri en aza indirmek için Manisa Valiliği AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından hayata geçirilen ‘İklimi Değil Kendini Değiştir’ projesi çerçevesinde ilkokul öğrencilerine eğitimler erimle başladı. İlk eğitim Yunusemre İlçesi’ndeki 23 Nisan İlkokulu’nda verildi. Eğitime AB Projeler ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü Proje uzmanları Gürkan Soydaş, Halim Şivecan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Biyolog Sami Akça, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

Projenin geçtiğimiz ay başladığını ifade eden Proje Uzmanı Gürkan Soydaş, projenin süreceği 18 aylık süreç içerisinde 18 okula iklim değişikliği konusunda eğitim verileceğini söyledi. Eğitimlerin ilk ve orta okul öğrencilerine verileceğini dile getiren Soydaş, “Eğer eğitimleri küçük yaştaki çocuklara verebilirsek, aileler üzerinde daha çok farkındalık yaratmış olacağımızı düşündük. Eğer çocuklarımıza küçük yaşta iklim değişikliğine sebep olabilecek olumsuz faktörleri öğretebilirsek, hem büyüklerine hem de ailelerine örnek model olabilirler. Evlerinde iklim değişikliğine sebep olabilecek faktörleri yaptıkları uyarılarla anne ve babalarının vasıtasıyla en aza indirebilecekler’’ diye konuştu. Proje Uzmanı Soyda, proje çerçevesinde kurum ve kuruluşlarda karbon ayak izi haritasının çıkarılması konusunda da çalışmaların önümüzdeki haftalar içerisinde başlayacağını, çalışma sayesinde bir kurumun iklim değişikliğini olumsuz yönde etkileyecek karbon salınımını ne kadar yaptığının ortaya çıkarılacağını ifade etti. 

-“İklim değişikliği tehlikesi"

23 Nisan İlkokulu’ndaki 4. sınıf öğrencilerine iklim değişikliğinin sebepleri ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Biyolog Sami Akça ise, dünyanın ve özellikle Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda ciddi bir tehdit altında olduğunu ifade ederek, “Sanayinin gelişmesi, çevre olan duyarlılıktaki düşüş, bilinçsiz olarak çevreyi kirletmemiz sebebiyle son 100 yıl içerisinde dünyadaki hava sıcaklığında 2 derecelik bir artış oldu. Bu artış tüm ülkeleri olumsuz etkilediği gibi 4 mevsimi ve bir çok doğal zenginliği içinde barındıran Türkiye’de olumsuz yönde etkilenmeye başladı. Eğer çevre karşı duyarlılığımızı geliştirmezsek, iklim değişikliğine sebep olan faktörleri en alt düzeye indirmezsek, hava sıcaklıkları son 100 yıl içerisinde 5-10 derece artış gösterebilir. Bu ciddi anlamda dünya için bir tehlikedir. Amacımız çevreye duyarlı, bilinçli gelecek nesiller yetiştirmektir. Karbon salınımını en asgari düzeye indirecek bireyler kazandırmamız lazım. Bunun içinde büyük veya küçük demeden herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi gerekir’’ diye konuştu. Akça daha sonra çevre ve çevre kirliliğine sebep olan faktörler hakkında öğrencilere bilgiler verdi. TURGAY DUYAR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.