Çocuklarda tuvalet eğitimine başlamaya karar vermeden önce çocuğumuzun hazır olup olmadığını ve gelişimsel yeterliliklerini göz ardı etmemeliyiz.

Mesela; basit emirleri yerine getiriyor olması ,yürümesi ,isteklerini kendi yapması  ve bezinin ıslaklığından ve ağırlığından rahatsız olması gibi.Tuvalet alışkanlığı çocuğun hayatında önemli bir olay olduğundan tuvalet eğitimine çocuğun olduğu kadar annenin de bu olaya ve sürece kendini hazır hissetmesi gerekmektedir.En önemlisi sabırlı olmak ve cezalandırmamak yani onları korkutmadan bu dönemi rahatlıkla atlatmasını sağlamalıyız.

Çocuklarda tuvalet eğitiminin kazanılması için en uygun yaş 2”dir.Çünkü kendilerini ifade edebiliyor, isteklerini söyleyebiliyor  ve ne söylendiğini, neyin yapılıp yapılmayacağını anlayacakları bir döneme giriyorlar.Bu eğitim için herhalde her anne yaz dönemini seçer. Malum kışın çocuklar kat kat giydiriliyor ama yazın sadece iç çamaşırı elbise ,etek ,şort tabi ki annelerin işi daha kolay oluyor.

Bazı çocuklar tuvalet alışkanlığını hemen kazanırken bazıları da bu eğitime karşı koyabiliyor.

Tuvalet eğitimini kazandırmaya başlamadın önce onları hazırlamalıyız ,konuşmalıyız çünkü dediğim gibi yaş itibari ile bizi çok güzel anlıyorlar.Mesela;ben kızıma 33 aylıkken bu eğitimi vermeye başladım.Ama tabi ki öncesi var 32 aylıktan beri hem kendimi hem de onu bu sürece alıştırmaya başladım.Alışverişe gittik ona kullanmasa da lazımlık ,alıştırma külotu ,yatak için pedler aldık ve hepsinin onun tuvalet alışkanlığını kazanması için alındığını biliyordu.Böylelikle hem onu hem kendimi hazırlamış oldum.Ben çok zorlanacağımı düşündüğüm için bu kadar erteledim. Gerçi araştırdığım ve eğitim yaşının her yerde 2 yazdığı için bende 2 yazdım ama bence kesinlikle 33 aylıktan sonra çok kolaymış. 3 yaş olmalı diye düşünüyorum bu eğitimi verme yaşının.

Eğitime başlayacağımızı ona söylemeliyiz .Mesela;artık sabah uyandığımızda bezimizi bağlamayacağız tuvaletimiz geldiğinde tuvalete gideceğiz diye ona anlatmalıyız.Tabi ki de yerlere ve altına edecek ama umalım ki bu dönem kısa sürsün.

Bahsettiğim gibi ben bu süreci biraz gözümde büyütmüştüm ama hiçte korktuğum gibi olmadı.Herkes söyler bezi bağlamayı bıraktığın an bir daha takılmasının yanlış olduğunu.Ben bu şekilde yapmadım önce evde alıştırmaya çalıştım, dışarı çıktığımızda ,öğle ve gece uykusunda altını yine bağladım.  Yaklaşık 1,5 hafta böyle devam ettim sonra seyyar lazımlıklar var onlardan aldım ve dışarı çıkarken de bez bağlamayı bıraktım. Dışarı çıktığımızda da yanımızda tuvaletini yapabileceği bir yer olduğunu bildiği ve evde de alıştığı için hiç zorlanmadık. Ama ilk gün oyun yaptı, lazımlık çok hoşuna gitti.10 dakikada bir ‘tuvaletim var’ dedi. Sonra da uykularda bağlamayı bıraktık.Yani yaklaşık 2 haftada her şey yoluna girmişti.Gece uykumuzda ve oyuna dalıp çok tuttuğunda bazen kaçırıyoruz ama olacak o kadar.

Tahminimden kolay bir süreç geçirdim, kendimi de kızımı da hiç zorlamadan kolay ,sabırlı ve güzel inşallah bu süreç  her annenin böyle geçer…

İyi haftalar…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.