21 Mart 2018 Çarşamba 20:18
Spilos Türkmen Şelalesinde

Manisa Spilos Kültür ve Spor Kulübü Derneği bünyesinde etkinliklerini yürüten Spilos Dağcılık& Trekking geçtiğimiz pazar Türkmen Şelalesi’ne yürüdü. Spilos Dağcılık üyelerinden bir grup cumartesi gününden gidip şelalenin başında kamp kurdular ve Dumanlı Dağına yürüdüler.

Günübirlik doğa yürüyüşüne Olimpos Dağcılık Turgutlu şubesi de 25 kişiyle misafir olarak katıldı.

SpilosDağcılık&Trekking Başkanı Mehmet Güllüpunar geziyi şöyle anlattı: “Yaklaşık 35 metre yüksekten, iki koldan etrafa köpüklerini saçarak büyük bir gürültü ile akan Türkmen Şelalesi Manisa’nın ve Ege’nin görülmeye değer en güzel yerlerinden biridir. Böyle bir güzelliğe ulaşabilmek için Manisa’ya yaklaşık 30 km mesafede bulunan Türkmen Köyü’ne kadar araçla gelmeniz oradan da 1.5 saatlik bir yürüyüşle şelaleye ulaşmanız gerekir. Şelale’nin hemen altındaki taş ocaklarına kadar yeni açılan stabilize yoldan aracınızla gelme durumunuz da var. Ayrıca Şelaleye Menemen’in Çukurköy ve Aliağa’nın Karakuzu Köylerinden de gelinebilir.

Türkmen Köyünden başladığımız yürüyüşe şelalenin karşısındaki patikalardan devam ettik. Şelalenin yakınındaki taş ocakları bu doğa harikası bölgeye hiç yakışmamıştı. Gittiğimiz birçok yerde karşılaştığımız manzara burada da karşımızdaydı. Doğanın tahribati ve çevrenin kirliliği. Şelalenin yakın çevresi adeta çöplüğü andırıyordu. Etrafa atılmış olan pet şişeler, teneke kutular, naylon poşetler, bira şişeleri, kağıtlar, karton kutular vb. doğanın acımasızca tahrip edilmesi, çevrenin böylesine kirletilmesi uygar bir toplum olma yolunda bir arpa boyu bile yol alamayışımızın bir göstergesi olsa gerek.

Biz toplum olarak doğanın ve çevrenin korunmasına, temizliğine gereken özeni ve duyarlılığı ne zaman göstereceğiz? Böyle bir kültürü ne zaman nasıl oluşturup içselleştireceğiz. Çocuklarımıza, gençlerimize doğa sevgisi ve çevre bilincini neden veremiyoruz? Toplumu bu konuda neden bilinçlendirip, duyarlı hale getiremiyoruz? Okullarımızda daha ana sınıfından başlayıp eğitimin her kademesinde “Doğa ve Çevre Bilgisi” derslerinden zorunlu okutmuyoruz. Soruları hep yanıtsız kaldı… 

Şelalenin altındaki çaydan yardımlaşarak geçtik. Hafif bir tırmanışla şelaleyi tam da karşıdan gören ve şelaleye oldukça yakın bir yerde mola verdik. Yürüyüşe buradan devamla şelalenin tam dibindeki patikadan biraz da suya batarak şelalenin başındaki yeşil alana geldik. Bir gün önceden burada kamp kuran arkadaşlarımız tarafından karşılandık.

Yaklaşık iki saatlik öğle yemeği molasında: yenildi,  içildi, türküler söylendi, oyunlar oynandı, halaylar çekildi. Dostluğun, kardeşliğin, arkadaşlığın, paylaşımların en güzel örnekleri yaşandı. 

Kısacası gün boyunca doğa ile iç içe olmanın mutluluğunu yaşadık. Ciğerlerimiz temiz hava ile doldu. Haftada bir gün bile olsa yaşadığımız kentin, gürültüsünden, kirliliğinden, stresinden uzaklaşmış olduk.

Şelaleden sonra farklı bir rotadan yürüyerek etkinliğimizi Türkmen Köyünde bitirdik, dedi.

Spilos Dağcılık&Trekking 25.03.2018 Pazar günü Bintepeler-Marmara Gölü-Kemer Evleri Doğa Yürüyüşü ve Kültür Gezisini gerçekleştirecek. Etkinliğe katılmak için 0 535 728 71 77 numaralı telefonu arayıp kayıt yaptırmalısınız. Etkinliğe tüm doğaseverler davetli. Etkinliklerle ilgili spilostrekking.com sayfasından da bilgi edinebilirsiniz. 

Son Güncelleme: 21.03.2018 20:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.