10 Ekim 2018 Çarşamba 10:46
Spilos Trekking sezonu açtı

Manisa Spilos Kültür ve Spor Kulübü Derneği bünyesinde etkinliklerini yürüten Spilos Trekking Grubu geçtiğimiz pazar günü sezonun ilk Doğa Yürüyüşünü Yoğurtçu Kalesi-Gürle parkurunda gerçekleştirdi.

Grup lideri Mehmet Güllüpunar yeni sezonu, ülkemizde ve dünyada doğa katliamlarının yaşanmadığı, toplumlarda doğa sevgisinin ve çevre bilincinin geliştiği  bir yıl olması 

dileğiyle açtıklarını söyledi.  

Güllüpunar, geziyi ve Yoğurtçu Kalesi’ni şöyle anlattı: “Yoğurtçu Kalesi (Sosandra Manastırı) son Bizans döneminde 13. yüzyılda karakol kalesi niteliğinde stratejik bir noktaya yapılmıştır. Kaleyle ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Keşfedilmeyi bekleyen önemli bir tarihsel yapıdır. Kesma taş ve moloz taştan yapılan kalenin planını çıkarmak mümkün olmamıştır. Günümüze çok az sur duvarları ile bir burç parçası gelebilmiştir. Buna dayanarak da kalenin kareye yakın bir planda yapıldığı sanılmaktadır. Manisa Merkeze 20 km uzakta, Uzunburun köyü yakınlarındadır. Gediz Vadisine hakim konumda bulunan kalenin 12.yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır.

Kuzey cephesi sarp kayalık üzerine oturmuş olan karemsi planlı  iç kale doğu,batı ve güney yönlerinden bir dış surla çevrilmiş ve dış sur belli aralıklarla kulelerle tahkim edilmiştir. Güney cephede belirgin olan dış surun doğu ve batı bölümleri yıkılmıştır.Kuzeyden bakıldığında oldukça sağlam ve etkileyici bir görünüme sahip olan kaledeki mekanların büyük bir bölümü yıkık durumdadır.

Bu güzel coğrafyadaki bu güzel kale acilen gereken önlemler alınmazsa yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır!...Kalenin hemen yanı başında bulunan taşocaklarında patlatılan dinamitlar kalenin yapısına zarar vermektedir. Çalışan iş makineleri vadinin (ormanın) sessizliğini bozuyor, çevreye yaydıkları toz bulutu ormandaki tüm ağaçların ,bitkilerin üzerini beyaz,gri bir tabaka halinde kaplıyordu.Dolayısıyla ; kuşların,yabani hayvanların bu cennet vadideki yaşam alanları ortadan kaldırılmış oluyordu.

Bizler: doğaseverler, çevre gönüllüleri olarak herkesin doğaya, kültür varlıklarımıza, tarihsel miraslarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Çünkü tanık olduğumuz bu durum ne ilk ne de son olacaktır. Doğaseverler, çevre gönüllüleri, sivil toplum örgütleri, tüm yetkililer lütfen geliniz hep beraber doğa katliamına dur diyelim. Doğal güzelliklerimize, kültür varlıklarımıza, tarihsel miraslarımıza sahip çıkalım. Çünkü gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en önemli miras tahrip edilmemiş bir doğa ve temiz bir çevredir.

Yoğurtçu Kalesi’nden yürüyüşe başladık ormanlık alandaki patikadan devam ettik. Sezonun ilk yürüyüşü olduğundan kısa molalarla grubu dinlendirerek Yoğurtçu Kalesin’den başladığımız yürüyüşü Gürle Alabalık Çiftliğinde sonlandırdık.Burada  yediğimiz kiremitte kaşarlı alabalık ve  salatadan sonra içtiğimiz çaylar yorgunluğumuzu aldı.Doğa ile iç içe güzel bir gün geçirdik.Grup olarak tekrar bir arada bulunman mutluluğunu yaşadık, etkinliğe katılanlara doğaya ve çevreye gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ederim.” 

Son Güncelleme: 10.10.2018 10:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.