Editör
Editör
18 Nisan 2018 Çarşamba 13:30
Mantar toplarken ölmeyin!

ÖZEL HABER

Manisa AKUT İl Temsilcisi Hakan Özcan, mantar toplama yada doğa yürüyüşüne tek başına gidilmemesi yönünde uyardı. MAT Başkanı Bahattin Özer de, insanların mantar toplarken kendilerini kaybettiklerini belirtip, yol kenarlarından çok fazla uzaklaşılmamasını tavsiye etti.

Mantar toplamak veya doğa yürüyüşü yapmak amacıyla ormanlara giden vatandaşların yaşadıkları kazalarda artışın ardından, arama kurtarma ekiplerinden uyarı geldi. Mantar toplamak uğruna insanların hayatlarını kaybedebildiklerini söyleyen AKUT Manisa İl Temsilcisi Hakan Özcan, bu tür olaylarla çok fazla karşılaştıklarını anlattı. Özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin ve satmak amaçlı mantar toplayanların ormanda kaybolduğunu ya da kaza geçirdiğini kaydeden Özcan, basit önlemlerle kazalardan kurtulunabileceğini ifade etti. Özcan, “Yanımızdaki ekipman bizim için çok önemli.Mantar toplama yada doğa yürüyüşü etkinliklerinde muhakkak yanımızda bir kişi daha olmalı. Gidilen yerin, mevkinin de mutlaka birilerine haber verilmesi gerekiyor. Yanınınızda bir powerbank ve ateş yakılabilecek bir aygıt olmalı. Küçük bir ilkyardım çantası her zaman için hayat kurtarır. Bunları muhakkak yanlarında bulundurmaları şart” dedi. Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda kayıp vakalarıyla karşılaştıklarını kaydeden Hakan Özcan, “Jandarmayla birlikte Spil Dağı’nın birçok noktasına metal tabela yerleştirdik ve rakamlar yazdık.Bu rakamlar haritalara işlendi. Vatandaşlar bu tabelalara dikkat ederse ve geçtikleri yerin numarasını akıllarında tutarlarsa başlarına bir kaza geldiğinde geçtikleri yerin numarasını bize ulaştırmaları halinde kurtarma operasyonu daha kolay olacaktır” diye konuştu.

Manisa Amatör Telsiz Radyo Amatörleri ve Arama Kurtarma Derneği (Manisa MAT) Başkanı Bahattin Özer de, insanların mantar toplarken tehlikeli yerlerden düşüp yaralandığını belirtip, önceliğin can güvenliği olduğunu söyledi. Özer, “ Ormana mutlaka iki kişi çıkılmalı, yiyecek alınmalı. Bu tür yürüyüşlere ve mantar toplama faaliyetlerine giderken kendilerine yetecek su ve 12 saat yetecek yiyecek yanlarına almalılar” diye konuştu. Yol kenarından çok fazla uzaklaşılmaması gerektiğini de dile getiren Özer, ormana çıkarken termal giysi giyilmesini önerdi. Özer, “Kişiler mantar sevdasına daldıkları zaman yol kenarlarından ayrılıyorlar, nerede olduklarını kendileri de bilmiyor. Tamamen termal giysiler giyilmesi, rüzgara, suya dayanıklı giysiler olmalı” dedi. (Telif hakkı saklıdır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.