Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
17 Ağustos 2020 Pazartesi 12:57
Aigai Antik Kenti’nde 2 bin yıllık antik yollar ortaya çıkarılıyor

Manisa´da Yuntdağı bölgesinde Köseler Mahallesi yakınındaki Aigai Antik Kenti´nde yürütülen kazı çalışmaları tarihe ışık tutuyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin kazıya başkanlık ederken, bu yıl yapılan kazılarda da antik yollar ortaya çıkarılıyor. Adını da keçilerden alan kent her yıl binlerce kişiyi ağırlıyor. Aigai’yi gezen ziyaretçilerin antik yolların ortaya çıkarılması ile tarihin üstünde yürümenin de ayrıcalığını yaşıyor. Oldukça iyi korunmuş olan antik yollar 1.5-2 metrelik bir toprağın altından çıkarılıyor, kazı çalışmaları sırasında da her bir köşeden yeni bir tarihi eser fışkırıyor. Kazı çalışmalarının yanı sıra bilimsel araştırmalar da yapılıyor. Bulunan tarihi objeleri tek tek inceleyen arkeologlar Aigai’nin Roma döneminde önemli bir üretim merkezi ve bölgede ticari aktör olduğunu ortaya çıkardı. Aigai´de arkeolojik kazılar 17 yıldır sürüyor. Bugüne kadar ortaya çıkarılan yapıların en ünlüsü ise büyük depremlere direnen devasa Agora duvarı, Meclis ve Athena kutsal alanı. Kazılarda bulunan heykel ve döneme ait eşyalar yapımı tamamlanan ve açılışı için gün sayılan Manisa Arkeoloji Müzesi´nde sergilenmeyi bekliyor.

ZİYARETÇİLERİ ANTİK YOLLARDAN YÜRÜTMEK İSTİYORLAR

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, hem antik kentte kazıların yapıldığını hem de bilimsel çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Kazı Başkanı Sezgin, “Antik kentteki çalışmalarımız bu yıl antik yol üstüne yoğunlaştı. Kazıların başladığı 2004 yılından beri bizim buradaki hedefimiz gelen ziyaretçileri antik yoldan kenti gezdirebilmekti ve bu noktada ciddi bir yol kat ettik. Bu yıl da 2020 çalışmalarının önemli ayaklarından birini yine antik yolların açığa çıkarılması oluşturuyor. Şu an bulunduğumuz yer aslında antik kentin merkezinden Athena kutsalı dediğimiz önemli bir kutsal alana giden yol. İşte bu yıl bu çalışmalara başladık, umarız sezon sonunda bu antik yolu tamamlayıp Athena kutsal alanına kadar ulaşmış olacağız” dedi.

ANTİK KENTE İLGİ ARTTI

Son zamanlarda ziyaretçi sayısının arttığına dikkati çeken Kazı Başkanı Sezgin, “ Antik yolların ortaya çıkarılması ziyaretçilerin de ilgisini artırmaya başladı. Özellikle kente gelenlerin en çok hoşuna giden bu antik yollardan yürümek. Burada yaklaşık 2 bin yıllık antik yollardan bahsediyoruz. Oldukça iyi korunmuş antik yollardan bahsediyoruz ve dediğim gibi gelen ziyaretçilerin de oldukça çok hoşuna giden yollar. Burada yer yer 1.5-2 metreyi bulan dolgularla karşılaşıyoruz. Antik yolların ortaya çıkarılması da oldukça zahmetli. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda aslında kentin antik yollarının yüzde 10, yüzde 15’i kadarı ortaya çıkarabildik. Helenistik döneme ait yol izlerimiz de var. Son dönemde ciddi bir ziyaretçi sayısında artış olduğunuz görüyoruz. İnsanlar antik kentleri gezmek, doğayla iç içe olmak istiyorlar” dedi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR ÜRETİM VE TİCARET MERKEZİ OLDUĞUNU ORTAYA ÇIKARDI

Aigai Antik Kenti’nde yapılan kazıların yanı sıra kazılarda ortaya çıkarılan objelerle ilgili bilimsel araştırmalar da yapılıyor. Arkeologlar yaptıkları çalışmalarla Aigai’nin döneminde önemli bir ticaret merkezi olduğunu da ortaya çıkardılar.Kazı Başkanı Sezgin, “Aigai’deki 2020 çalışmalarının ikinci ayağı yani arazide yapılan çalışmalar dışında önemli çalışmalar aslında kazı evinde gerçekleşiyor. Buradaki çalışmaların büyük bir bölümü bilimsel çalışmalar ve araştırmalar olarak şekillendi. Aigai’de yürüttüğümüz kazı çalışmaları ve bilimsel araştırmalar üretim merkezleri arasında Aigai’nin de olduğunu gösterdi. Yani aslında antik çağdaki özellikle Roma dönemindeki ticaretin önemli aktörlerinden bir tanesinin de Aigai olduğunu böylece anlamış oluyoruz” diye konuştu.

ZİYARETÇİLER ANTİK KENTİ ÇOK BEĞENDİ

Ziyaretçiler de binlerce yıllık Aigai Antik Kentini gezerek keşfediyor. Yerli turistler 2 bin yıllık antik yoldan yürüyerek meclis binası, agora ve Athena kutsal alanını geziyor.İstanbul’dan Aigai Antik Kenti’ni görmeye gelen çift, kenti etkileyici bulduklarını anlattı. Antik kenti gezen çift, Aigai’de dolaşırken kendilerini tarihin bir parçası olarak gördüklerini söyledi. / Nermin UÇTU'nun Özel Haberi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.