Koca Seyit mütevazı bir hayat yaşadı ve 1939’da vefat etti. 

Çanakkale kahramanı Koca Seyit 1889’da Balıkesir Havran ilçesinin Çamlık (eski adı Manastır'dır) köyünde dünyaya geldi. Hayatını köyünde çobanlık ve odunculuk yaparak temin ederken I. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde görev aldı.

Askerlik hizmetini topçu asker olarak yaptı. Koca Seyit’i tanımamızı sağlayan da onun topçu askeri olarak görev yaptığı Çanakkale'de bulunan Mecidiye Tabyasında gerçekleşti. Düşman donanmasının 18 Mart 1915 tarihinde başlattığı deniz harekâtında yaptıklarıyla tarihin seyrini değiştiren olaylardan birisi gerçekleşti. 

Sabaha yaklaşan bir saatte saat: 05.30 civarında düşman donanmalarının şiddetli top atışları altında kaldılar. Arkadaşları yaralanmış ya da şehit olmuşlardı.

“Takım subayı Fahri Efendi'nin emri ile topçu atışlarından kurtulmak için sığınağa koştular. Ancak geri kalanların birkaçı tam istihkamın içinde patlayan mermi cephaneliği uçurduğu zaman oluşan müthiş basınçla yerlere yuvarlandılar. Arkadaşlarından bir kısmı şehit olan bu erlerin geri kalanları arasında Çamlık köyünden Seyit de bulunuyordu. Kendine geldiği zaman karşısında takım arkadaşı Ali'yi gördü. Başka kimse yoktu etrafta.
- Nerede arkadaşlar? diye sordu.
- Arkadaşlar şehadet mertebesine ulaştılar. 14 şehit 24 yaralıları vardı. 

Arkadaşı Ali, ayakta senle ben kaldık.
Seyit kalkıp denize doğru baktı. Düşman gemileri karaya iyice sokulmuştu. Tabyanın içinde ise üçüncü toptan gayrısı yine toprağa gömülmüştü. Seyit önce gemilere, sonra topa ve sonunda yerde duran 276 Kg’lık mermilere baktı. Kendi deyimiyle mermi ona “beni namluya sür” diyordu.
Arkadaşına 'Gel Ali ' dedi. ‘Yardım et de şu mermiyi sırtıma alayım.'
Ali Önce topun eğilip yan yatmış top vincine sonra da arkadaşının yüzüne baktı. 'Kaldırılmazsın Seyit' dedi. Bir deneyelim hele.
İlk mermi kısa düştü. Bir tane daha getirip namluya sürdü. Bu seferki de kısaydı. Fakat üçüncü mermi en öndeki geminin arka tarafında ve su kesiminde patladı. Bu gemi İtilafların en büyük gemilerinden Ocean'dı. Seyit’in top mermisiyle dümen tertibatı bozulduğu için derhal orasını harmanlamaya başladı. Etrafındaki gemiler kaçıştılar. Seyit dördüncü mermiyi almaya giderken etraf sakinleştiği için sığınaktan çıkan Batarya Kumandanı Hilmi Bey yanında iki Alman subay ile araya geldi.
-Sen miydin Seyit? Vurdun gemiyi, dedi
Dördüncü mermi boşa gitti. Dümensiz seyreden Ocean herkesin gözleri önünde arkadan bir mayına çarparak kısa sürede sulara gömüldü.'
Koca Seyit’in muharebenin mukadderatının değişmesinde büyük önemi bulunan başarısı kısa sürede duyuldu. Kendisine mükafat olarak onbaşılık rütbesi takıldı. Ve isteği olup olmadığı sorulunca 'çift tayın' istedi. Ancak arkadaşlarının yanında çift tayın yemeği onuruna yediremedi ve birkaç gün sonra çift tayından vazgeçti.”

Savaş sonunda köyüne dönen Koca Seyit askerlik öncesi hayatına devam etti.

“Harbin sona ermesiyle memleketine dönen Seyit Onbaşı, bundan sonraki günlerini köyünde geçirmiştir. Odun kömürü yaparak Havran'a pazara götürür, geçimini öyle temin edermiş. Daha sonraki yıllarda Havran da Hacı Osmanoğulları’nın zeytinyağı fabrikasında hamallık yapmıştır.” 

Seyit Onbaşı 01.12.1939 tarihinde zatürre hastalığından köyünde vefat etti.

16 Kasım 2019 tarihinde eski Çamlık köyü, şimdi Koca Seyit Köyünde Koca Seyit’in mezarını ziyaret ettik.40 dönümlük arazi üzerine oluşturulmuş park, heykel, büst, müze-sergi salonu ve mezardan oluşan geniş, temiz ve bakımlı bir alanın bakımını Seyit Onbaşının 3.kuşak torunlarından olan Muhammet Yıkar 2008 yılından bu yana görevini sürdürüyor. Havran Belediyesi bünyesinde görevli olarak çalışan Yıkar ziyaretçilere dili döndüğü kadar bilgilendiriyor.

Koca Seyit köyüne, müze ve mezara ulaşımda bazı sıkıntılar var. Yol iyi değil. Balıkesir üzerinden gidildiğinde Seyit Onbaşının köyüne ulaşmak bir hayli zor. Ancak Havran tarafından gitmek gerekiyor. Yine de kış şartlarında gidilirse yolun bazı yönlerinin bozuk olduğunu hatırlatmak isteriz. 

Seyit Onbaşının mezar ve müzesine giderken tedarikli gidiniz. Yiyecek, içecek bulmak mümkün değil. Halbuki otantik bir köy pazarı kurulabilir.

Okul çağındaki gençlerin Koca Seyit gibi kahramanlarımızı yakından tanıtmak amacıyla öğrencilerin ziyaret etmeleri sağlanmalıdır.

Mekânın cennet olsun Seyit Onbaşım. Not: Yazıda http://www.havran.gov.tr/kocaseyit sitesinden faydalanılmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.