5 Ocak Tarsus’un Fransız işgalinden kurtuluş günü mükemmel törenlerle kutlanır ve o günün akşamı ise Şar Sinemasında Milliyetçiler Birliği Derneğine mensup gençler tarafından Anma Toplantısı düzenlenirdi. Daha sonraki yıllarda Tarsus ve Mersin’in kurtuluş tarihinin 27 Aralık olduğu tespit edilerek hata düzeltilmiştir.  5 Ocak 1962 günü Tarsus7un Kurtuluş Bayramı törenlerine Ankara’dan davet edilen Samsun Senatörü  Fethi TEVETOĞLU, Erzurum Milletvekili Cevat ÖNDER, şairler Arif Nihat ASYA, Refet KÖRÜKLÜ ve gazeteci Galip ERDEM sabah yapılan resmi törene katılmışlardı. Tören bitiminde Fethi TEVETOĞLU ile Cevat ÖNDER beyler A.P, ilçe başkanlığında yapılan toplantıya gitmişlerdi, ben de onların ardından parti binasına gitmiştim. Toplantıda yaşlı bir köylümüz memleketin huzura ihtiyacı olduğunu ve vatandaşlara sahip çıkılması gerektiğini söyleyince Fethi Bey “ Biz bu yola baş koyduk, gereken her şeyi yapacağımıza namusumuz üzerine yemin ettik, endişeniz olmasın Baba” diye cevap verince alkış tufanı koptu. Fethi TEVETOĞLU, tok sözlü, davudi sesli ve babayiğit bir adamdı.

       Aynı günün akşamı Şar Sineması salonunu tamamen doldurulmuştu, salona sığmayanlar ise ayakta kalmışlardı, o yıllarda spor salonları yoktu, programda sırası ile Milliyetçiler Birliği Şube başkanı Fikret GÜRBÜZER, Kaymakam, Belediye Başkanı Sait POLAT,  Kuvva-i Milliye Reisi Lütfü OĞUZCAN, gazeteci Galip ERDEM, Erzurum Milletvekili Cevat ÖNDER ve  Fethi TEVETOĞLU söz alarak ateşli konuşmalar yaptılar. Galip ERDEM gündüz yapılan resmi geçitte Milis Kuvvetlerine mensup gazilerin silah atarak, şehit eş ve kızlarının omuzlarında top mermisi ile yürümelerinden etkilenerek “ Burası bir kaza değil gaza meydanıdır “ deyince yaşlı gaziler ve şehit yetimleri ağlamaya başlamışlardı. Kürsüye çıkan Fethi TEVETOĞLU ise. “ Buraya vatanseverleri, Türk Milliyetçilerini, milli ruha sahip valiyi, yöneticileri,  kahraman gazileri değil Allahsız ve ahlaksız komünistleri davet edin, gelsinler, ibret ve ders alsınlar.” diye başlayan etkili bir konuşma yaptı. Daha sonra şairler Refet KÖRÜKLÜ ile Arif Nihat ASYA, yazdıkları şiirleri okudular, Arif Nihat ASYA, Bayrak şiirini kendine has mimik ve sesiyle okuyunca bütün seyirciler ayağa kalkarak alkışlarken salon adeta yıkılıyordu. 

       Fethi TEVETOĞLU, aslen Rizeli olup TEVETOĞLU ailesine mensuptur, 1916 yılında doğmuş, ilk ve orta öğrenimini çeşitli illerde yapmış, askeri Tıbbiyeyi bitirince Gülhane Askeri Tıbbiye’ye atanmış, ihtisasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlamış ve çocuk hastalıkları uzmanı olmuştur. Daha sonra A.B.D.ne giderek Teksas ve Baylor Üniversitelerinde baş asistan ve öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Ülkesine dönerek Samsun’da serbest doktorluk yapmış, 1957 yılında D.P. İl Başkanlığına getirilmiş, 27 Mayıs 1960’dan sonra A.P. Samsun teşkilatını kurmuş, il başkanı olmuş ve 12 yıl Samsun Senatörü olarak T.B.M.M.’nde görev yapmıştır.  

       İstanbul’da Askeri Tıbbiye öğrencisi iken H. Nihal ATSIZ ile tanışmış, başka bir isimle Kopuz Dergisini yayınlamış, yapılan bir soruşturma ile Samsun’a tayin edilmiş, Kopuz Dergisini eşi adına yayınlamaya devam etmiştir. Rahmetli İlhan Egemen DARENDELİOĞLU ile birlikte Komünizmle Mücadele Derneğini kurmuşlar ve yaşatmışlardır. Türk Ocağı  Genel Merkezinde, Milliyetçiler Birliği Derneğinde, çeşitli kuruluş ve vakıflarda yöneticilik yapmıştır. 3 Mayıs 1944 olaylarında tutuklanmış 73 gün tek başına hücrede kalmış, 11 ay 20 gün hapis yattıktan sonra tahliye edilmiştir. 27 Kasım 1989 günü kalp krizinden vefat etmiştir. 19 kitap ve yüzlerce makale yayınlamıştır. Ruhu şad ve mekanı cennet olsun.  O, bir ruh, gönül ve mücadele adamıdır.    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.