Üretilen ilk kağıtlarla Ulus Gazetesi yayınlanır ve Atatürk’e götürülür, Atatürk: “ İşte çocuk, uygarlığın hamuru bu, aferin sana.” Diyerek, Mehmet Ali Bey’i tebrik eder, O’na Kağıtçı soyadını verir ve İzmit Kağıt Fabrikasına Müdür olarak atanır. Bu arada kendisine gelen yurtdışı tekliflerini devamlı reddederken bizim bazı Milletvekillerimiz de: “ Enayilik etme, yurtdışına git, köşeyi dön, burada senin kıymetini bilmezler, pişman olursun.” derler ama O devletine hizmet etmeye kararlıdır.  Kağıt üretimi sırasında reçine salınımı meydana gelmekte, bu reçine makinelere zarar vermekte ve üretimi aksatmaktadır, Avrupalılar bu sorumu çözememiştir ama bu sorumu Mehmet Ali Bey, laboratuarda yürüttüğü deneyler sonunda çaresini bulur, dünya çapında başarı sağlar ve ödüller alır. 

       İzmit Kağıt Fabrikasından sonra sekiz yerde daha farklı branşlarda fabrika açılır, bu fabrikaların kurulmasına vesile isim yine Mehmet Ali Bey olur. Atatürk’ün vefatından sonra siyasi çekişmeler başlar, Başbakan Refik SAYDAM, Celal BAYAR’ı eleştirerek yeni fabrikalar yapılmasını, Kağıt Fabrikasının kar etmediğini iddia eder, Mehmet Ali Bey hakkında soruşturmalar açılır. 1941 yılında Fabrika Müdürlüğünden alınarak başka bir göreve atanır ve yerine yeteneksiz biri atanır. 1955 yılında kağıt üretimi için dönemin yöneticileri tarafından Norveç’ten uzman getirilmek istenince Norveç ‘ten cevap gelir: “ Mehmet Ali KAĞITÇI öldü mü ki, bizi neden çağırıyorsunuz? Bizde, bu konuda Mehmet Ali KAĞITÇI’dan daha yetenekli kimse yoktur.” cevabı gelir.  Fransa’dan gönderilen M. RAOUL , Mehmet Ali Bey’in okul arkadaşıdır, bizim etkililere sorar: “ Neden Mehmet Ali KAĞITÇI’ya işten el çektirdiniz?” Bakan Bey: “ Biz de KAĞITÇI’nın bu işi başardığını biliyoruz ancak Parti mülahazaları O’nun işin başına getirmemize engel oluyor” deyince FRANSIZ RAOUL  görevi kabul etmez ve ülkesine geri döner. 

       3 Temmuz 1963 günü Almanya’nın Baden- Baden şehrindeki bir etkinlikte sahneye davet edilen Mehmet Ali KAĞITÇI’ya Avrupa Selüloz, Kimya Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri Birliği ödül verdi. Kendi ülkesinde soruşturma geçirip görevden alındığı için buruktur. 1973 yılında Heybeliada’daki gecekondusunda Gazeteci Nazmi KAL ile yaptığı söyleşide, dünyaca tanınan kağıtçılık vasfının yanında, Kimyager Bilim insanı olarak Türkiye’nin petrol haritasını çıkardığını, ilgili bilgi ve haritaları Devlete verdiğini, ancak devletin hiçbir şey yamadığını, ülkemizde altın yataklarının olduğu yerleri tespit ettiğini söyler. Haliç’in temizlenmesi projesi, Belediyelerin topladığı çöplerin ayrıştırılarak birçok alanda faydalı ürünler elde edilebileceğini, kazançlar elde edilebileceğini, Avrupa’da Belediyelerde yaptığı incelemelerin sonucunu somut örneklerle anlatır. 

       Kimyager olduğu için sabun, deterjan, yağ, maden suyu, asitli- şekerli içecekler ve şap üretiminin daha sağlıklı olması işi de uzmanlık alanıydı. Afyon üretiminin Türkiye için önemli olduğunu, en kısa zamanda Afyon Alkoloitleri Fabrikasının kurulması gerektiğini, Batının engellemesine meydan verilmemesini, Çukurova Bölgesinde pamuk saplarından kağıt üretilebileceğini keşfettiğini ama kimsenin ilgilenmediğini anlatır. Kağıt ve Kimya Sanayi konusunda 19 kitap yazmış ve yayınlamıştır. Bazı milletvekillerinin dediği gibi yurt dışına gitmemekle, ülkesinin kalkınması için çalışmakla, Avrupa’nın en zenginlerinden biri olma şansını ret edip enayilik mi yaptı? Doğup büyüdüğü Heybeliada’ya yerleşti, bir gecekonduda 1982 yılında sefalet içinde vefat etti, yaptırdığı fabrikalar da özelleştirilerek satıldı, kağıdı yurt dışından daha pahalıya döviz karşılığında satın almaya başladık. Kağıt fiyatları artınca basılan kitap ve okur sayısı azaldı.  

KAYNAKLAR: - MEHMET SARIOĞLU- BİR CUMHURİYET AYDINI- MEHMET ALİ KAĞITÇI  2- MANİSA ÇEVRE- DER RAPORU  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.