PISA,  Uluslar arası Öğrenci Değerlendirme Programı adında OECD ( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından 1997 yılında geliştirilen uygulama, uluslar arası çapta üç yılda bir 15 yaşındaki öğrencilerin başarısını sınamaktadır. PISA’nın amacı eğitim yöntemlerinde standartlaşmayı ve gelişmeyi arttırmak ve dünyadaki ilkokul çocuklarının başarısını karşılaştırarak test etmektir. 15 yaşındaki öğrencilerin Matematik ve Fen Bilimleri okuryazarlığı ile okuma becerileri ölçmek, motivasyonlarını, öğrenme biçimlerini, görüşlerini, okul ortamlarını ve aile bilgilerini tespit etmek amacıyla test çalışması yapılmaktadır. Sonuçlar tüm ülkelerde açıklanmaktadır.  İlk önce eğitimde başarılı ülkelerin durumlarını inceleyelim:

       Avrupa ülkeleri arasında en geri olan ama son yıllarda eğitim alanında yaptığı atılımlar ile Avrupa’nın en başarılı ülkesi haline gelen Finlandiya’da, okullarda öğrencilere ev ödevi verilmiyor, günlük eğitim ve öğretim süresi dört saattir, test usulü sınav yapmak yasaktır. Lise öğrencisi en az iki yabancı dili iyi derecede öğreniyor, Veliler : “ En iyi okul nerededir?  “ diye araştırmıyor çünkü tüm okullarda eğitim kalitesi aynı düzeydedir. ( Bizdeki gibi Eğitim Bakanlığı okul ve öğretmenleri kaliteli- kalitesiz diye ayırmıyor.)  Ülkemizde M.E.B. verilerine göre okullar arasındaki imkan farklılığı Avrupa ülkelerinde % 10 iken bizde ise bu oran ‘% 70’dir.  Finlandiya’da özel okulların açılması yasaktır, zira tüm okullarda eğitim seviyesi aynıdır.  Derslerin çoğu seçmelidir, öğrenci istediği dersi istediği kurumdan alabilir. Lise son sınıfta sınava olgunluk sınavına girme zorunludur, bu sınavlar zordur ancak çok başarılı öğrenciler mezun olabilir. Finlandiya’da öğretmen olmak çok zordur, öğretmenlik sınavında yüz sorudan bir tanesini bile bilemezse öğretmen olarak ataması yapılmamaktadır. ( Bizde ise kırk sorudan sekiz tanesini bilen öğretmen adayının matematik öğretmeni olarak ataması yapılır.)

       Asya Kıtasında eğitimde başarılı olan ülkelerdeki eğitim sistemini inceleyelim:  Japonya’da sistemin amacı birey kimliğini öne çıkarmaktır, Eğitim siteminin temel amacı, öğrencilere okul müfredatı dışında ahlaklı ve erdemli birey olmayı öğretmektir, İlkokulda bir öğretmene 25, ortaokul ve Liselerde ise 18 öğrenci düşmektedir. Zorunlu eğitim 6-15 yaş arasında ve okul öncesi eğitim zorunlu değildir. Ahlak, etik, politika, bilim ve teknoloji dersleri eğitimde çok önelidir. Japonya’daki okullarda temizlik görevlisi yoktur. Okulu öğretmenler ve öğrenciler temizliyor.  Öğrencilere samuray eğitimi yaptırılıyor, gelenek ve görenekler ön plana alınıyor.    Öğrencilerin yerini bulmak için mikroçipli eşofman giydiriliyor, öğrenciler derslerde uyumasınlar diye sıraların üzerinde ve öğrencilerin yüzüne gelecek şekilde demir parmaklıklar bulunmaktadır.

       Son yıllarda dünya ekonomisine hakim bir duruma gelen Çin’de ise ilk ve ortaokullar zorunlu olup okul öncesi ve liseler zorunlu değildir. İlkokulda Çince, Matematik, Tarih, Coğrafya, Ahlak Eğitimi ve Politika dersleri okutulmaktadır. Lisede üç yıl ahlak ve siyaset dersi veriliyor, 390 saat matematik, 372 saat fizik ve kimya, 380 saat yabancı dil öğretilmektedir. Ayrıca Liselerde üç yılda 270 saat serbest çalışma ve 135 saat estetik gelişim eğitimi dersi veriliyor, üç yılda 2.700 saat alınan derslerde bilim, teknoloji, ahlak, politika dersleri görülmektedir.   Gao kao denilen üniversite sınavına her yıl on milyon öğrenci katılmaktadır ve üniversite sınavında kopya yapan öğrencilere yedi yıl hapis cezası verilmektedir, ayrıca sınıfta öğrenci sırasında eğik oturmanın da cezası vardır.

       Eğitimde başarılı olan ülkelerdeki eğitim ve öğretim sistemlerini inceledikten sonra bizim durumumuza bakıp üzülmemek elde değildir, her sene sistem değişir ama kafalar ve bakış açıları değişmez, reform yapacağım diye göreve gelenler deform yaparak giderler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.