1935 yılı: İstanbul Rıhtım Şirketi Devletçe satın alındı, Aydın Demir Yolu satın alınma sözleşmesi imzalandı, Diyanet İşleri Başkanlığı, M.T.A.- Etibank ve E.İ.E.İ. Kanunları çıkarıldı, Fevzi Paşa- Ergani, Ergani- Osmaniye- Demir  Yolları işletmeye açıldı. kayseri Bez Fabrikası işletmeye açıldı, Fevzi paşa- Diyarbakır Demir yolu tamamlandı, Demir yolu Isparta'ya ulaştı, İstanbul Haliç Şirketi İstanbul Belediye'sine devredildi, Paşa Bahçe şişe ve Cam Fabrikası üretime başladı.

1936 Yılı: 2. Beş yıllık Sanayi Planı kabul edildi, bütün Kabotaj hakları Deniz Yollarına devredildi, İzmir Hava Gazı Şirketi Devletçe satın alındı. Afyon- Karakuyu, Bozanönü- Isparta, Kilyos- Çatalağzı Demir Yolları işletmeye açıldı ve ilk kömür treni Ankara'ya ulaştı. İstanbul Telefon Şirketi devletçe satın alındı. Bankalar ve İş Kanunları yürürlüğe girdi,Ankara'da Çubuk Barajı açıldı, İzmit'te Birinci kağıt ve Karton Fabrikası ile Zonguldak'ta Türk Antrasit Fabrikası açıldı, Ereğli Kömür Şirketi Devletçe satın alındı.

1937 Yılı: Şark Demir Yolları satın alındı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi açıldı, 6 Ok ( 6 İlke) Anayasa'ya girdi ve yasa kabul edildi. Orman Kanunu çıkarıldı, Karabük Demir Çelik Fabrikasının temeli açıldı, Ereğli Bez Fabrikası üretime başladı, Malatya Bez Fabrikasının temeli atıldı, T. C. Ziraat Bankası Kanunu kabul edildi, İstanbul Kadıköy Su Şirketi Devletçe satın alındı, Nazilli Basma Fabrikası açıldı, Denizbank Kanunu çıkarıldı. 1938 Yılı: İzmir Telefon Şirketi Devletçe satın alındı, Gemlik Sun'i İpek Fabrikası Atatürk'ün katıldığı bir törenle açıldı, Bursa Merinos Fabrikası Atatürk tarafından açıldı, Üsküdar ve Kadıköy Su şirketleri devletçe satın alındı, Toprak Mahsulleri Ofisi Kanunu çıkarıldı, Demir yolları Kemah ve Erzincan'a ulaştı. 10 Kasım 1938 günü Mustafa Kemal ATATÜRK vefat etti ve ertesi gün İsmet İNÖNÜ ikinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve göreve başladı.

1923-1938 yılları arasındaki 15 yıllık sürede 12 defa Denk Bütçe gerçekleştirilmiş ve 3 defa da Milli Bütçe gelirleri fazlalık vermiştir. Atatürk'ün vefatından sonra görev alan Hükümetler Atatürk'ün ekonomik hedeflerinden ayrılmamışlar ve İktisad-ı Milliye'yi gerçekleştirmek için çok zor şartlar altında mücadele etmişlerdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.