Yıllara göre yapılan yatırımları, yenilikleri ve yapılanmaları ele alalım: 1923 yılı: İzmir İktisat Kongresinde önemli kararlar alındı, C.H.P. kuruldu, yabancı Postaneler kapatıldı, Cumhuriyet ilan edildi ve Cumhuriyet döneminin ilk Hükümeti kuruldu. 1924 yılı: Demir yolları inşaatı başlatıldı, Köy Kanunu çıkarıldı, Ergani Bakır İşletmesi ve Anadolu Demir Yolları millileştirildi. İş Bankası bir milyon lira sermaye ile kuruldu ve başına Celal BAYAR getirildi. 1925 yılı: Teyyare Cemiyeti ve Ankara Gazi Orman Çiftliği kuruldu, Aşar Vergisi ve Fransızların tekelindeki tütün rejisi kaldırıldı ve Tütün İnhisarı kuruldu. Şeker fabrikaları, Türk Sanayi ve maden Bankası ile Yerli Kumaştan Elbise Giyilmesine ilişkin Kanunlar çıkarıldı. kadastro Yasası ile Ticaret ve Sanayi Odaları Yasası kabul edildi. Ankara- Yahşihan Demir yolu İşletmeye açıldı. Bursa dokuma Fabrikası açıldı.

1926 yılı: Demir Sanayi Kurulmasına Dair Kanun ile Türkiye'de Petrol Arama ve Çıkarılmasına Dair Kanun, Borçlar Kanunu çıkarıldı. İskan Kanunu ve Genel Nüfus Sayımı Kanunu yürürlüğe girdi. Samsun- Kavak Demir Yolu işletmeye açıldı. Emlak ve Eytam Bankası kuruldu, Kabotaj Bayramı ilan edildi. Kayseri Uçak, Alpullu ve Uşak Şeker Fabrikaları işletmeye açıldı. 1927 yılı: Yerköy- Kayseri, Ankara- Kayseri, Samsun- Havza, Samsun- Amasya demir yolları işletmeye açıldı. Teşvik-i Sanayi Kanunu kabul edildi. D.D.Y. ve Limanları Yönetimi kuruldu. tarım liseleri öğretime başladı, Yüksek İktisat Meclisi Kurulmasına Dair Kanun kabul edildi. Bünyan dokuma Fabrikası açıldı, ilk nüfus sayımı yapıldı. 1928 yılı: Yüksek Mühendis Mektebi kuruldu. Kütahya- Tavşanlı Demir yolu açıldı, Anadolu ve Mersin- Tarsus- Adana demir yolları devlet tarafından satın alındı. 1929 yılı: İcra İflas, Türk Ticaret, Tarımsal Kredi Kooperatifleri, Yol ve Köprü Yapılmasına İlişkin Kanunlar kabul edildi. Fevzi Paşa- Gölbaşı Demir yolu işletmeye açıldı.   

1930 yılı: milli İktisat ve tasarruf Cemiyeti kuruldu, Kayseri- Şarkışla, Ankara- Kayseri- Sivas demir yolları işletmeye açıldı, Türk Parasının Değerini Koruma, Tütün İnhisarı, T.C. Merkez Bankası Kanunları çıkarıldı. Fethi OKYAR başkanlığında Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. 1931 yılı: Gölbaşı- Malatya Demir yolu açıldı, Ölçüler Yasası kabul edildi, C.H.P. Kurultayında Devletçilik ilkesi kabul edildi, Mudanya - Bursa demir yolu Devlet tarafından satın alındı. 1932 yılı: Malatya- Fırat, Samsun- Çarşamba, Adana- Fevzi Paşa, Niğde- Boğazköprü, Ulukışla- Kayseri demir yolları açıldı, Ankara'da Milli Sanayi sergisi açıldı.

1933 yılı: İstanbul- Ankara arasında uçak seferi denemesi yapıldı, T.C. Hükümeti ile Duyun-u Umumiye yönetimi arasında anlaşma yapıldı, Sümerbank, Halk Bankası, Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü, Belediyeler, Cumhuriyetin 10. yılı Kutlama kanunları çıkarıldı, Birinci 5 Yıllık Sanayi Planı hazırlandı, Eskişehir şeker Fabrikası açıldı. 1934 yılı: Menemen- Bandırma- Manisa, İzmir- Afyon demir yolları Devlet tarafından satın alındı. Kayseri'de yapılan ilk uçaklardan biri Ankara'ya uçtu, İskan Kanunu yürürlüğe girdi, Demir yolu Elazığ'a ulaştı, Bakırköy ve Konya Ereğli Bez fabrikaları, Turhal Şeker fabrikası ile Keçiborlu kükürt, Isparta Gül yağı Fabrikası açıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.