Muhabir kullanıcısı
Muhabir kullanıcısı
25 Eylül 2020 Cuma 12:23
Hastanede bir şiddet olayı da Manisa’dan

Covid-19 salgını döneminde sağlık çalışanlarına ve hekimlerine yönelik artan şiddet olaylarının yanı sıra, hastanelerde görevli olan güvenlik görevlileri de şiddete maruz kalıyor.

İddiaya göre Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde randevu tarihinden önce hekimden rapor almak isteyen ve doktorun üzerine yürümeye çalışan M. K., kendisini engellemeye çalışan polikliniklerde görevli güvenlik görevlisi Cumhur Bayar’ı darp etti. Yaşadıklarını anlatan Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde görevli güvenlik görevlisi Cumhur Bayar, esas amacının hekime olabilecek şiddeti engellemek olduğunu dile getirdi.

Kendisini darp eden hasta M. K. ile yaşadığı olayı anlatan güvenlik görevlisi Cumhur Bayar; “ Bu hasta 2 gün öncede hastaneye gelmiş ve sorun yaşatmış. Ancak benim böyle bir sorun yaşandığından haberim yoktu. Sonra duydum. Olay günüde hastaneye tekrar gelerek içeri girmeye çalışıyordu. Ben de kendisine randevusunun olup-olmadığını sordum. Kendisi bana heyete gireceğini söyledi. Kendisine heyetimizin randevulu çalıştığını ve 182 hattından randevu almanız gerektiğini ifade ettim. Tekrar sorduğumda kendisini 182 hattını aradığını ancak 9 Ekim tarihine randevu verdiğini ifade etti. Kendisine o zaman 9 Ekim tarihinde gelmesi gerektiğini söyledim. Sonra işi zorlaştırmaya çalıştı. Ardından poliklinikte doktora doğru yöneldiğini görünce kendisini dışarı çıkarmaya çalıştım. O sırada bana yumruk attı. Yüzümde yumruk, göğsümde tırnak izleri var. Darp raporu aldıktan sonra kendisinden şikayetçi oldum. Eğer ben müdahale etmeseydim doktoru darp edebilirdi. Olaydan sonra dışarda arabasında silahının olduğunu da öğrendim’’ dedi.

GÖREVLENDİRMELER MAĞDUR EDİYOR İDDİASI

Yaşanan şiddet olayının ardından Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran da tepki gösterdi.Manisa Ruh Sağlık ve Hastalıkları Hastanesi 13 ile bakan bir bölge hastanesi olduğunu dile getiren Şahut Duran, doktorların çeşitli görevlendirmeler nedeniyle hizmet veremez hale geldiğini savundu. Tabip Odası Başkanı Şahut Duran şunları söyledi: “Pandemi döneminde diğer hastanelerde olduğu gibi Ruh Sağlığı Hastanesi’nde de esnek çalışma, hareketliliği azaltma anlamında da poliklinik hizmetleri sayısı düşürüldü. Hasta sayısı azaltıldı. Pandemi öncesinde günde 1000 hasta bakılırken 100 hastaya düştü. Yataklı tedavi ise yüzde 80 civarında düştü. Günde 20 hasta yatılırken, şimdi ancak 2 hasta yatırılabiliyor. 1 Haziran’dan sonra toplum normalleşme sürecine girerken, hastane normalleşme sürecine giremedi. Hastanede her gün ortaya çıkan görevlendirmeler yüzünden psikiyatristler yıpranmaya başladı. Görevlendirmeler yüzünden artık hastanenin hizmet vermesi engelleniyor. Hastanede 27 psikiyatri uzmanı var. Darp olayının yaşandığı gün sadece bir hekim heyet hastasına bakıyordu. Geri kalan hekimler ise çeşitli yerlerde görevlendirmede. Kimisi ise izinli. Hastane de görevli olan hekim arkadaşlarımızın bir kısmı cezaevinde, askeriyede, çeşitli hastanelerde görevlendirmede. Hekim arkadaşlarımızın çeşitli yerde görevlendirmelerden dolayı kendi hastaları dışarıda kaldı. Son bir ay içinde Turgutlu’da 2, Akhisar’da 2, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde ise 1 psikiyatri arkadaşımız istifa etti. İstifalar olunca görevlendirmelerde arttı. Şuanda istifa dilekçesi hazır olan birçok arkadaşımız daha var.Hem hastalar hem de hekimlerimiz mağdur oldu. Hastalarda kimi zaman sözlü kimi zamanda fiziki şiddete başvurmaya başladı. Çünkü hasta artık hekimine ulaşamıyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde neredeyse her gün hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız ve güvenlik görevlileri sözlü şiddete maruz kalıyor. Hastane yönetiminin veya il sağlık müdürlüğünün yaşanan bu sorunu çözmeyle alakalı hiçbir girişimi daha olmadı. Tam tersine hastane bünyesindeki hekimi görevlendirmelerle başka yerlere yönlendiriyor. Biz bu görevlendirmeleri de şiddet olarak görüyoruz.”

HASTALARLA HEKİMLER KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan olayı hatırlatan Şahut Duran, sağlıkta yaşanan sıkıntıların hekimleri etkilediğini belirterek, hastalarla hekimlerin karşı karşıya getirildiğini söyledi.

Artan şiddet olaylarından hastanelerdeki güvenlik görevlilerinin de etkilendiğini kaydeden Şahut Duran, “Artan şiddetten dolayı artık hekimlerimiz moral kaybı yüzünden tek tek istifalarını vermeye başladı. Eğer bu istifalarda artış gözlenirse, ileriki zamanda sağlıkta ciddi anlamda bir hekim açığı sorunuyla baş başa kalacağız” dedi. Nermin UÇTU 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.