Suriyeli sığınmacılar ile ikamet ve çalışma izinliler, diğer ülkeler uyruklu sığınma ve müracaatçılar, yakalanıp da iade edilememiş olanlar, kaçak giriş yapıpda ülkemizde kayıtsız olarak bulunan diğer ülke uyruklu yabancılar hakkındaki düşündürücü rakamlardan sonra ülkemizde bulunan Afganistan ve Pakistan uyruklulara bir bakalım.

Resmi veriler göre Afganistan uyruklu 53bin 397 kişi ikamet izni ile 255bin 965 yasa dışı giriş yaparak yakalanan toplamda , 2 Eylül 2021 tarihi itibarıyla 309bin 362 kişi ülkemizdedir.

Taliban'ın 2021 Eylül ayında Afganistan da yönetimi ele geçirmesinin ardından, İran üzerinden Türkiye'ye dalgalar halinde gelen ve yüzbinlerle ile ifade edilenlerin sayıları tam olarak bilinmemektedir.

Yine 2 Eylül 2021 tarihi itibarıyla 146 bin 76 Pakistan uyruklu düzensiz göçmen yakalanmış, bunların 26 bin 734'ü iade edilebilmiştir.

Özellikle Afgan ve Pakistanlılar arasın da çok sayıda IŞİD ve El KAİDE mensuplarının ayrıca uyuşturucu türevleri yapımında uzmanlaşmış kimyagerler ile kaçakçılarının da bulunabilecekleri düşünülmektedir.

Doğudan Batıya göç sürecinde hafif düzeyde göç baskısına maruz kalan AB ülkeleri, sorumluluğu ve yükü büyük çapta Türkiye ve kısmen de AB dışı ülkelere yüklemişlerdir.

Türkiye ile AB arasında bu konuda iki esas düzenleme vardır. Bunlar; Aralık 2013 Türkiye-AB geri Kabul Anlaşması ve 18 Mart 2016 tarihli Türkiye _AB Mutabakatıdır.

2016 Türkiye-AB Mutabakatı ile sığınmacılar için 3+3, toplamda 6 milyar avro tutarında bir mali destek karşılığında Türkiye'ye, AB ülkelerine yönelecek göç dalgasını durdurma misyonu verilmiştir.

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'in deyişi ile Türkiye ''hendek ülke'' konumuna sokulmuştur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan 23 Şubat 2019 tarihinde Kahramanmaraş da ''Bugün Avrupa halkları kendi topraklarında huzur ve güven içinde yaşıyorsa Türkiye'nin ve Türk Milletinin fedakarlığı sayesindedir'' demiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.