"ŞEHİTLERİMİZ - ADALET"

Heyhat!

Yargıyı adaletli olmak için elinde tutan güç, neredesin?

Adalet, benliğine rağmen ona Hak için hakkı teslim etmektir. Gerisi lâf-ı güzaftır. Zira yaptıklarından ve hükümlerinden sonra vicdanı rahat olmayana adil demek abesle iştigâldir. Çünkü Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi “Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.” İşte bu ilahi sesleniş, vicdanımıza “ben adilim” dedirten akl-ı selimin sesidir.

Ey canlarım,

İnsanların kabiliyetleri, huyları ve buna bağlı olarak topluma, ailelerine ve kendilerine olan katkıları farklı farklıdır. Ancak bu farklılık, üstünlük veya acizlik yönünde de olsa, onları farklı bir muameleye maruz kalma açısından kimseyi haklı kılmaz. Herkesin bu dünyada bileğinin hakkı ile kazandığı mülkü ile doğuştan Yaradan’ı tarafından verilen vücut mülkünün temeli adalettir. Herkes eşit doğar. O insan ki, elde ettiği mülkünün helal olması ve emanet edilen vücut mülkünün helal ile beslenmesi neticesinde ilâhi armağanlarla beslenir. Dünyevi mülkünün müspet yönde beslenmesi, sonuçlarının ve elde edişlerinin hakkaniyet çerçevesinde olabilmesi, vicdanının semeresi, uhrevi manâdaki mülkünün, ilâhi manâdaki kazancı ise ruhunun eseridir

Yani, madde ile manâ “bir kuşun iki kanadı gibidir.” Tek kanatlı kuşun uçamayacağı gibi, izah edilmeye çalışılan, bu iki unsurdan biri eksik oldu mu yaradılış gayemizdeki hedefe varmak mümkün olabilir mi? düsturudur. Bu eksiklik giderildiği zaman Hz. Ömer’in buyurduğu gibi “adalet mülkün temelidir” diyebilir ve Rabbimizin (Maide 5/8) de idrakimiz için hediye ettiği  “Ey insanlar! Allah için adaleti gözeten şahitler olun. Bir topluluğa olan öfkeniz sizi adaletsizliğe sürüklemesin. Adaletli olun, takvaya daha fazla yakışan budur” emrini razı olarak aldık, kabulettik diyebiliriz. Gönül doğruyu bulmada ferman dinlemez ama adalet fermansız olmaz. Fermanı verenler, yaniHak için adalet emanetçileri, şu Hadis-i Şerif’i hiç unutmasınlar:“Adalet güzeldir. Fakat devlet büyüklerinde olsa daha güzeldir.” Bu güzele ulaşmak onların boyunlarının borcudur. Bu borcu ödemek kolay değildir, nefsi ıslah etmekle mümkündür. Islah edemeyip eşitsizlikle hareket edenlerin ise “Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır” hükmü ile karşımıza çıkan bir başka Hadis’in neticesinde gerek madde, gerekse manâ bazında kaybettiklerine üzülmeleri geç olabilir.

Böyle insanlar yol yakınken herkese Mehmet Akif’in mısralarında olduğu gibi:

Cani geziyor dipdiri can vermede masum

Suç başkasınındır da niçin başkası mahkûm? dedirtmesinler.

Adalet barışın anahtarıdır, barış her türlü huzurun; huzur vicdanımın binek atıdır, bizi cennetin kapısına götürür. İznimiz adil insan kimliğimizdir deyip, adaleti ve ona hasretimi elimde terazim, insanlığa takdim ederim şiarı ve hali, bizi vicdanen rahat kılar, bahtiyarlık diyarında mesut yaşatır.

Eğer bu hissiyattan uzak durursak Namık Kemal’in kaleminde ifade bulduğu gibi;

Bulunmazsa adalet milletin efradı beyninde

Geçer bir gün zemine, arşa çıksa paye-i devlet, manası gibi duçar olur.

Yani bir milletin fertleri arasında eşitlik, doğruluk, dürüstlük ve adalet yok olunca, devletin payesi itibarı arşa kadar çıksa, gün olur yerin dibine geçer.

Adalet öyle bir ışıktır ki, belki yolunda gidersen seni saraylarda ağırlar, belki küçük bir kulübede samanların üzerine atılmış bir kilim üzerinde ağırlar, belki de bir yıldızı seyrederken duyduğun zevk ile sahilde kumların üzerinde çıplak ayakların ile gezerken ağırlar. Ama hepsinde deseni bir kuş gibi hafif, bir gülistandaki bülbüller gibi şen, ıssız bir tepede doyumsuz yeşili seyrederken bir şairin ilhamı kadar gizemli ve bir ananın kucağındaki çocuğun hisleri kadar emin ağırlar. İşte o zaman ölsen degözlerin açık gitmez, kalsan da gam yemezsin.

Tarihte nice insanlar vardır ki, bir kelimeleri dünyaya bedeldi ve bir sözleri ile ülkeleri fethediyorlardı. Şimdi hepside ayağını bastığın toprağın altında sırlanıp saklandılar. Halâ tek yaşayanlar onlardır ki, adaletleriyle var oldular, gönülleri ile insanlara barınak oldular. O adalet timsalleri bizlere örnek oldular, devlet ve saadeti eş yaptılar.

İşte Canlar; 

Adil insan; hakkın teslim edildiği, helal ile beslenen, ruhunda vicdana rehber olduğu, yükseldikçe adaleti uygulamada geri durmadığı, öfkenin hüküm sürmediği bir diyarda, doğruluk ve dürüstlüğün şarıl şarıl aktığı bir pınarın ferahlığında, talep eden herkese suyundan ikram eden bir saki gibi durmalıdır.

Bereketli Adaletler…

ŞEHİTLERİMİZ ONLAR VE BİZ

Gelinlerin kınalı bohçası

Doğurgan anaların yiğit erleri

Renksizliği cesaretle bezeyen hazineler

Zalimin zulmünü toprağa gömen süngü

Doğmamış çocuğun kundak bezini al kanlara bulayan zalim elleri kökünden kazıyan kınalı kuzularım

İlâhi bir nefes gibi yok etti şer odaklarının fitne savaşçılarını

Nehirlerimiz kan akıtsa da kaynaklarına inat

Biz bu işi hâlledeceğiz

Ya göbeğimizi kendimiz keseriz

Ya da yanımızda olanlar ilâhi muştunun ortağı olurlar

Bir değil, beş can, yüz beş can yol olmuş çekiyor kervanın yükünü

Bir şikâyet yok tasa etmiyor ulvi ruh

Serdengeçti bir ordunun kınalı kuzuları

Binekleri üzerinde tuttular uçmağın yolunu

Millet sırtını dağlara verdi

Nehirleri yoldaş etti rahmetin şahına

Zafer ezelden müjdelendi al yazmalı gelinin alnına

Şeref elimizden saçıldı İslâm’ın gül yollarına

Piyonlar eriyor göğsümün siperinde

Şah dimdik otağında

Domuzlar pisliklerinde boğulurken merhamet

Bir damlacık iz’an nerde kaldı

Bilmem hangi çocuğun tertemiz dimağında

Bir zerrecik insaf kaldı

Yürüyor ayakları altında soysuzların kahkahaları

Yalnız ve yalnız yüreklerinde ki imandır inandıkları

Var olun daim olun

Uçmağa varan buluştu ilâhi sancağın gölgesinde

Rahat ol emanet sağlam ellerde

GÜNÜN SÖZÜ

“Adalet kamu düzenini ayakta tutan en değerli hazinedir. Bir millet adalet sayesinde ayakta durur. Adaletin içinde ne kadar çok merhamet yer alırsa adalet o kadar çok sarsılır. Adalet herkese eşit uygulanmalıdır.”

Muhammed İkbal

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.